Innenriks

24 kommuner med høyt smittetrykk får færre ekstradoser enn først tenkt

De 24 kommunene som var lovet 60 prosent ekstra vaksinedoser, får færre enn planlagt.

Nye beregninger fra FHI viser at en omfordeling av vaksinedoser på 60 prosent innebærer at kommuner med lavt smittetrykk må gi fra seg betydelig mer enn 35 prosent av vaksinene.

For å unngå at kommuner må gi fra seg mer enn planlagt, er omfordelingen nedjustert til 45 prosent til de kommunene som skal få ekstra doser, kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på regjeringens koronapressekonferanse onsdag ettermiddag.

I utgangspunktet hadde regjeringen sagt at de 24 østlandskommunene med høyt smittetrykk skulle få 60 prosent flere vaksinedoser.

FHI slår fast at tidsplanen for vaksinering i sommer ikke vil få noen betydelig endring, og at det vil ha god effekt.

– At grensen beholdes på om lag 35 prosent, reduserer risikoen for forsinkelser i kommunene. Antall vaksinedoser til Norge kommer til å øke mye i ukene som kommer. Vaksineringen i kommunene kommer ikke til å stoppe opp på grunn av omfordelingen, men den kommer til å gå fortere i de 24 kommunene som får ekstra doser, sier Høie.

Bakgrunnen for de nye tallene er at flere kommuner er tatt med i oversikten over kommuner som ikke får nedjustert antall doser. FHI har også sett på praktiske forhold rundt fordeling av vaksiner som ikke var tatt høyde for i de tidligere anslagene.

Handlekraftige

Helseministeren ber samtidig kommuner med utbrudd være handlekraftige for å slå ned smitten.

– Det er ikke sånn at hele landet blir med på trinn 2 av gjenåpningen. Noen kommuner må vente fordi de har høy smitte, sa Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

– Der det er lokale utbrudd er det fortsatt nødvendig med tøffe tiltak for å slå ned smitten, sa helseministeren.

Han viste til Hammerfest og Trondheim som eksempler.

– I Hammerfest ar de tatt kraftige grep for å slå ned utbrudd. I Trondheim reagerer de raskt når de visste at innbyggerne var smittet. Og jeg oppfordrer andre kommuner som oppdager utbrudd om å være like handlekraftige.

Flere kommuner som har stått i en krevende situasjon i lang tid, jobber nå for å fullt med å vaksinere sine innbyggere.

– Vi må holde smitten nede sånn at de kan konsentrere seg om den viktige jobben, sier Høie.

Mindre sårbare

Torsdag innføres trinn to av gjenåpningen av Norge. Men Høie sier det kan bli aktuelt å stenge ned samfunnet igjen dersom smitten blusser opp, men at vi er mindre sårbare nå.

– Vi tåler mer nå enn når vi har åpnet opp de andre gangene. Vaksinene har gjort oss mindre sårbare. Vi tåler mer smitte i samfunnet fordi de eldste og en stor del av risikogruppene er vaksinert og beskyttet mot sykdom og død, sa Høie på regjeringens pressekonferanse onsdag.

– Vi er mindre sårbare, men ikke usårlige. Yngre mennesker kan også bli alvorlig syke, selv om det er sjelden. Jo flere som blir smittet, jo større er risikoen for at dette kan skjer, sa han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen