Innenriks

Vaksinerte som blir smittet og syke: Hva får det å si for gjenåpningen av sykehjemmene?

Ansatte ved sykehjem greier ikke å senke skuldrene selv om beboerne er fullvaksinert. – Vi hører jo at de kan bli smittet, sier hjelpepleier Kalpa Hathi.

Smittevernreglene er slått stort opp på dørene inn til Midtåsenhjemmet på Nordstrand. De som skal inn må ha på munnbind, registrere seg og sprite hendene. I kafeen sitter ansatte og spiser lunsj – alene ved hvert sitt bord.

– Det har vært et krevende år, sier Gry Haavik, som er institusjonssjef ved hjemmet.

Det er andre sykehjem i Oslo som har hatt det verre under pandemien, men også her på Nordstrand har de hatt ansatte som har blitt smittet, og i november døde en beboer som hadde fått påvist covid-19.

Gry Haavik er institusjonssjef ved Midtåsenhjemmet på Nordstrand i Oslo.

Haavik forteller at alle beboerne er vaksinert, men de har ikke senket skuldrene når det gjelder smittevern. Det tas prøver ved det minste symptom både hos beboere og ansatte. I tillegg tas det stikkprøver. Pårørende som vil komme på besøk, må gi beskjed før de kommer. I fellesarealene må alle bruke munnbind.

– Vi håper vi snart kan ta hverdagen tilbake, vi vil være et åpent sykehjem med mye aktiviteter og latter, der pårørende kan komme og gå som de vil, sier Haavik.

Det vil ta tid. Vaksinasjonsprosessen av helsearbeidere går sakte. I Oslo er halvparten av de ansatte ved sykehjemmene vaksinert. Prosessen ble forsinket fordi AstraZeneca-vaksinen, som skulle vært gitt til helsepersonell, ble stanset. Ingen kan per i dag gi noen dato for når alle ansatte vil være vaksinert. Rådet fra helsemyndighetene er fortsatt at fullvaksinerte ikke slipper karantene hvis de har vært nærkontakt med en smittet.

Det store utbruddet

Den siste tida har det vært flere nyhetssaker om at fullvaksinerte beboere er blitt smittet og syke. Ved et sykehjem på Jessheim ble åtte beboere og ti ansatte smittet, samt to nærkontakter til de smittede. Det viste seg at det var den sørafrikanske varianten som herjet. FHI har satt i gang et større arbeid for å finne ut hvorfor utbruddet ble så stort.

– De prøvene som er analysert fra avdelingen som har utbrudd, er av den sørafrikanske varianten. Alle prøvene er ikke ferdig analysert ennå, men vi antar at de andre også er det, sier overlege Are Berg ved FHI.

Han understreker at det generelt sett har vært lite smitte å spore blant vaksinerte. Ifølge overlegen er det for tidlig å si om de eldste og mest sårbare er mer utsatt for smitte når de er vaksinert enn andre grupper.

– Nå er det de eldste som i størst grad er vaksinert, og det er ikke uventet om det vil skje mer i denne aldersgruppa siden vi vet at immunforsvaret og dermed evnen til å respondere på vaksinen, svekkes med alder, sier han.

På spørsmål om disse utbruddene vil få noen betydning for hva slags koronatiltak sykehjemmene må ha i tida framover, svarer han:

– Faren for smitte på tross av vaksine er noe av grunnen til at lettelsene av alle tiltak skjer forsiktig. Disse utbruddene isolert sett vil ikke endre noe, men inngår i overvåkningen vår over infeksjoner hos vaksinerte.

Etter utbruddet ved hjemmet på Jessheim, besluttet kommuneoverlegen at det skulle fattes vedtak om besøksstans ved alle sykehjem i kommunen. I Oslo har de også hatt enkelttilfeller der fullvaksinerte beboere er blitt smittet, men det er ikke innført besøksbegrensninger.

Greid å holde humøret oppe

På Midtåsenhjemmet har de tatt små skritt mot en noe mer normal hverdag. I påsken hadde de fellesaktiviteter ute for beboerne for første gang siden pandemien brøt ut. De har også åpnet den populære fredagsbaren igjen. Men frykten for koronaviruset, er ikke borte.

– Vi puster ikke lettet ut ennå. Jeg er like forsiktig som jeg var før beboerne ble vaksinert. Vi hører jo at de kan bli smittet, sier Kalpa Hathi, som er hjelpepleier på demensavdelingen.

Hjelpepleier Kalpa Hathi.

Hun gleder seg til dagen de kan ta av munnbindet og ikke må tenke smittevern til alle døgnets tider. For Hathi har kjent på et stort ansvar også når hun ikke har vært på jobb.

– Alle gleder seg til at det blir normalt igjen, men vi har klart å holde humøret oppe og skapt mye glede for beboerne gjennom dette året. Vi er som en familie, og jeg synes de har taklet det utrolig bra, men det er klart de blir glade når pårørende får komme på besøk, sier Hathi.

På et av rommene sitter Muriel Anette Torp (95). Hun har bodd på Midtåsenhjemmet i over tre år. Torp forteller at hun ikke har vært redd for å bli smittet selv, men hun har vært bekymret for familien. Hun synes alle bør være forsiktige og støtter smittevernreglene.

Helsa gjør at hun ikke lenger kommer seg ut.

– Jeg har det fineste rommet og har det bra når jeg sitter i den blå stolen min, sier hun.

Muriel Anette Torp (95) har satt stor pris på kontakten med familien gjennom en skjerm hun har fått installert på rommet sitt.

95-åringen forteller at hun har levd et rikt liv, men at kreftene nå begynner å ta slutt.

– Dere må glede dere over livet hver dag, hopp, skrik og dans, sier hun og smiler.

Torp tror det ville vært verre å forholde seg til pandemien om helsa var bedre. Hun synes det er hyggelig at det er åpnet opp for mer besøk, men hun hadde det ikke så verst da det var besøksstans heller. For etter at pandemien brøt ut, fikk hun tilgang til en TV-skjerm som kalles «komp». Denne skjermen har bare én knapp. Dette enkle kommunikasjonsverktøyet er utviklet i et samarbeid mellom gründerbedriften No Isolation, OsloMet og sykehjemsetaten. Familie og pårørende kan laste ned en app og sende bilder, meldinger og ha videosamtaler med personen som har en slik skjerm. Alt Torp må gjøre er å skru på knappen.

– Den er fantastisk. Barna, barnebarna og oldebarna mine er så flinke til å sende bilder og orientere meg om alt mulig.

Utenfor vinduet laver snøen ned.

– Vinteren kjemper mot våren, men våren vil vinne, sier Torp.
Mer fra Dagsavisen