Nyheter

Savner friheten på sykehjem: Fullvaksinerte må be om tid til å gå på besøk

De er begge fullvaksinerte, men når ektemannen skal besøke kona som er på sykehjem, må han ringe og bestille time for besøk i forkant. Det opprører pårørende og Frp-politiker Tone Ims Larssen.

– Hvorfor kan han ikke bare ringe på og bli lukket inn? Er det slik at dere ikke stoler på at vaksinen virker, spør Tone Ims Larssen retorisk.

På vegne av sin far og stemor tar hun kampen for et levelig liv for de to gamle, som har hatt det svært vanskelig under pandemien.

– Her handler det om et eldre ektepar som begge er fullvaksinerte, men likevel ikke kan møtes om vanlig. Hvorfor må min far be om å få sitte ved sin kones side, og hvorfor kan han ikke være der så lenge han ønsker, uten å bli bedt om å gå, sier Tone Ims Larsen.

Tone Ims Larssen (Frp) savner mer frihet for vaksinerte sykehjems beboere og pårørende.

– Det er de som ikke er vaksinerte som er smittefaren. Der skjønner jeg det må være restriksjoner. Men man bør lette opp der det er trygt, mener hun.

Er vaksinert

Etter at vaksinen kom til Norge i romjula, er nå de aller fleste beboere som har takket ja til vaksine på sykehjem og i omsorgsboliger ferdig vaksinert.

Men over halvparten av de ansatte og flesteparten av vikarene er fortsatt uvaksinerte. Tone Ims Larssens stemor bor på et sykehjem i Oslo, som følger de pålagte smittevernreglene.

La oss ikke glemme at dette er et hjem som tilbys eldre der vi må forvente både verdighet og lovpålagte tjenester.

—  Tone Ims Larssen, Frp-politiker og pårørende

– Besøk på sykehjemmet, hvor min stemor bor, er under strenge restriksjoner, og der det er pårørende som er fullvaksinerte, er det åpnet opp for lenger besøk. Mitt spørsmål her er: hvorfor må en fullvaksinert pårørende be om tid? Hvorfor kan ikke de komme og gå som de ønsker? Igjen: vi må ikke glemme at dette er hjemmet til den «innsatte», sier Tone Ims Larssen til Dagsavisen.

Hun har tatt opp saken med sykehjemsdirektøren i Oslo og stilt ham flere konkrete spørsmål.

Hun ønsker også at tilsynsutvalget i bydelene skal ta seg en tur til de enkelte sykehjemmene for å se om beboerne får det de har krav på etter loven.

– Tilsynsutvalget er en lovpålagt tjeneste. Før vaksineringen ble tilsyn satt på vent og kun 1-2 tilsyn ble foretatt digitalt. Nå bør byråden bestrebe seg på å gjenoppta tilsyn - både anmeldte og uanmeldte. Fokus nå bør i stor grad være konsekvensen av langvarig nedstenging og hvordan har de pårørende hatt det, sier Ims Larssen.

Blant annet så vil hun ha svar på når aktiviteter som fysioterapi og trening starter opp igjen, og hvilke muligheter beboerne har til å komme ut i frisk luft.

– For beboere på sykehjem er det ikke pålagt med frisk luft, sier hun oppgitt.

– La oss ikke glemme at dette er et hjem som tilbys eldre der vi må forvente både verdighet og lovpålagte tjenester, sier hun.

Får støtte

Ims Larssen får støtte av sin Frp-kollega, og leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen.

– Vi får mange henvendelser fra pårørende som ønsker en økt gjenåpning av sykehjemmene i Oslo. Frp er enige i dette, og ønsker flere lettelser, mer fleksibilitet og økt åpenhet. Nå har de fleste sykehjemsbeboere fått vaksine nummer to, og er fullvaksinerte, og det bør derfor bli flere lettelser. Vi mener for eksempel at pårørende og besøksvenner bør få komme på besøk på sykehjemmene når de ønsker det, uten å måtte varsle sykehjemmet, sier Stenersen til Dagsavisen.

– Vi mener også at fellesarealene burde brukes til besøk, ikke bare rommene til beboerne, og at beboerne bør få en mer normalisert hverdag med turer i frisk luft, og flere aktiviteter. Det ser ut som byrådet, herunder sykehjemsetaten, bruker strengere besøksregler enn de nasjonale helsemyndighetene. Slik skal det ikke være, og dette må tas tak i, sier Aina Stenersen.

Følger nasjonale regler

Sykehjemsetaten sier til Dagsavisen at sykehjemmene følger de nasjonale smittevernreglene og de tiltakene som er innført i Oslo, som sier at man maks kan ha besøk av to personer samtidig. Målet er flest mulig besøk så lenge smittevernreglene følges.

– En beboer på Oslos 42 ulike sykehjem og helsehus kan ta imot de man ønsker når man ønsker det, men maksimalt to om gangen. Og de kan være der så lenge de ønsker. Beboere kan klemme et par faste nærkontakter, så lenge beboeren som tar imot besøk er vaksinert, sier avdelingsdirektør Henrik Mevold i Sykehjemsetaten til Dagsavisen.

En beboer på Oslos 42 ulike sykehjem og helsehus kan ta imot de man ønsker, men maksimalt to om gangen. Og de kan være der så lenge de ønsker.

—  Henrik Melvold, Sykehjemsetaten

I dag er 90 prosent av alle beboerne på Oslos sykehjem vaksinert.

– Men bare under halvparten av de fast ansatte. Dette skyldes at AstraZeneca-vaksinen som helseansatte fikk, ble satt på pause, sier Mevold.

– Dette gjør at vi ikke har fått ferdigstilt vaksineringen av kritisk helsepersonell. Det er i dag over 80 ansatte som er smittet og vi har hatt enkelttilfeller hvor også fullvaksinerte beboere har blitt smittet de siste ukene, sier han.

Sykehjemsetaten sier at de legger til rette for at beboerne skal kunne få de besøkene de ønsker, men at de følger anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Grunnen til at besøkende må registrere seg er for å få god informasjon når de kommer og på grunn av smittesporing. At de vet hvem som har vært der hvis noen blir smittet. Det er en stor risiko om smitten kommer inn når vi vet at en av tre beboere som blir smittet dør, sier Mevold.

Oslos mange sykehjem har en varierende bygningsmasse, noe som vanskeliggjør bruk av beboerrom til besøk alle steder.

– Med dagens smittesituasjon ønsker vi at besøk skjer på rommene der det er mulig. Der det ikke er mulig har vi tatt i bruk fellesarealene, så lenge avstandsreglene kan holdes. Mange steder er vi i gang med fellesaktiviteter for fullvaksinerte. Før vaksineringen har dette vært gjort i mindre grupper, og en til en. Hver enkelt sykehjem og helsehus løser dette så godt de kan, sier Mevold.












Mer fra Dagsavisen