Saken er oppdatert
EUs legemiddeltilsyn (EMA) ga torsdag grønt lys til fortsatt bruk av vaksinen.
– Dette betyr altså at vaksinen kommer til å fortsette å ha en betinget godkjenning. Det betyr imidlertid ikke at den skal eller må brukes i Norge, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket.
Han sier at Legemiddelverket ennå ikke kan utelukke en sammenheng mellom vaksinen og alvorlige blodpropper. Norske forskere ved Rikshospitalet mener det er en slik sammenheng.
[ EU: Opp til Norge å si ja eller nei til vaksinen ]
To døde
Legemiddelverket bekrefter at seks personer fikk alvorlige komplikasjoner etter å ha blitt vaksinert med AstraZeneca, og at to av disse er døde.
– Vi har fått rapport om seks tilfeller, opplyser direktør Audun Hågå i Legemiddelverket.
Det andre dødsfallet som skjedde etter vaksinering, og som nå blir undersøkt, skjedde på Tynset.
FHI: – Fortsatt vaksinepause for AstraZeneca
Folkehelseinstituttet vil foreløpig ikke åpne opp for at vaksinering med AstraZenica-vaksinen kan fortsette.
– Vi vurderer grundig om det er sammenheng mellom vaksinene og sykdomstilfellene. Vi tar EMAs vurdering til etterretning, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg.
Hun sa at FHI vil fortsette sine undersøkelser og vurdere vaksinens plass, men sier at det er for tidlig å konkludere.
– Vi vil komme med en vurdering i slutten av neste uke, sa Stoltenberg på pressekonferansen torsdag kveld. (NTB)
[ Silje (25) startet som sykepleier da pandemien brøt ut: – Alt jeg hadde hørt, skulle jeg bare glemme ]
Dette er koronavaksinen til AstraZeneca:
* Vaksinen heter offisielt ChAdOx1 nCoV-2019 og er utviklet ved Universitetet i Oxford i samarbeid med det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca.
* Vaksinen ble 28. januar godkjent for bruk i EU og Norge. Den er fra før av godkjent i blant annet Storbritannia, India, Sør-Afrika, Brasil, Marokko og Bahrain.
* De siste ukene har det vært flere tilfeller i flere land av alvorlige blodpropper blant mottakere av vaksinen. Det er ett dødsfall i Norge og ett i Danmark. Norge, Danmark og flere europeiske land har stanset bruken av vaksinen på grunn av saken.
* En gruppe på Rikshospitalet, ledet av lege og professor Pål André Holme, har konkludert med at blodpropptilfellene skyldes en kraftig immunrespons knyttet til vaksinen.
* EUs legemiddeltilsyn sier torsdag AstraZenecas vaksine er trygg og anbefaler fortsatt bruk. EMA har gransket rapporter om blodpropp hos enkelte som har fått vaksinen.
* Folkehelseinstituttet varsler at Norge fortsatt vil ha pause i vaksineringen og at det vil komme en ny vurdering mot slutten av neste uke.
* AstraZeneca-vaksinen settes i to doser med intervall på 9 til 12 uker.
* Én enkelt dose gir 76 prosents beskyttelse i opptil 90 dager, viser en studie utført ved universitetet Oxford i Storbritannia. Etter andre dose øker beskyttelsen til 82 prosent.
* Vaksinen bidrar ifølge studien til bremse smittespredning. Én enkelt vaksinedose reduserte risikoen for å overføre smitte til andre med 67 prosent.
* AstraZeneca-vaksinen er billigere og lettere å oppbevare enn vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna. Kan oppbevares i vanlig kjøleskap. Koster rundt 35 kroner per dose, ifølge selskapet.
* Er en såkalt vektorvaksine som ikke inneholder covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19. Viruset kan ikke formere seg i kroppen, men kommer seg inn i cellene og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.
* Kjente bivirkninger omfatter smerte på stedet der sprøyta ble satt, slapphet, hodepine, feber, leddsmerter, kvalme, oppkast og diaré.
* Det er 121.800 personer som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen i Norge, ifølge FHI.
Kilde: Legemiddelverket, AstraZeneca, DPA