Innenriks

Vil fortelle Benjamins historie til nye generasjoner

20 år etter at 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept av nynazister minnes han i en spesialutgave av tegneserien The Urban Legend. – Livet hans fortjener å bli anerkjent, sier tegneserieskaperen.

Bilde 1 av 4

Benjamins Minnefond og tegneserieskaper Josef Tzegai Yohannes har gått sammen om spesialutgaven. Den ble lansert tirsdag denne uka, på dagen 20 år etter at Benjamin Hermansen ble brutalt drept på Åsbråten på Holmlia i Oslo.

Arbeidet med tegneserien vekket mange følelser for Yohannes.

– Det var rørende, trist, sinne. Det var inspirerende å kunne lage en slik utgave. Men først og fremst trist. Det var til sjuende og sist et barn som ble drept. En 15 år gammel gutt som ikke hadde gjort noe, sier han til Dagsavisen. 

Hermansen ble drept i det som var et uprovosert og rasistisk angrep. Drapet sjokkerte Norge, og flere enn 40.000 mennesker deltok i fakkeltoget uka etter. Ikke siden frigjøringa i 1945 hadde så mange mennesker vært samlet i en massedemonstrasjon i Norge som 1. februar 2001.


OSLO, 20010201:
Mer enn 40.000 mennesker deltok i fakkeltog i Oslo torsdag til minne om Benjamin Hermansen.  
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Flere enn 40.000 mennesker deltok i fakkeltoget i Oslo til minne om Benjamin Hermansen. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB

To nynazister ble seinere dømt til henholdsvis 17 og 18 års fengsel for å ha utført knivdrapet. Benjamins minnefond og Benjaminprisen ble opprettet til minne om 15-åringen.

– Hvorfor var det viktig for deg å fortelle denne historien?

– Jeg føler at hans liv fortjener å bli anerkjent og ikke glemt. Samtidig føler jeg at det er en historie som virkelig har forandret mange liv i Norge. Jeg vil at nye generasjoner skal vite om dette, og så om rasismeproblematikken i Norge, svarer Yohannes.

I tegneserien tar han også opp flere andre rasistisk motiverte hendelser i Norge, som drapet på 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i Bærum i 2019.

###

Spesialutgaven, som ligger gratis ute på nett, tar for seg Benjamin Hermansens historie. Foto: Skjermdump fra theurbanlegend.no.

Les også: 20 år siden Benjamin ble drept: – Drapsmannens kniv tok et liv, men rørte også ved noe annet (+)

Vil opplyse

Tegneserieskaperen forteller at han har fulgt Benjamins minnefond i flere år. En dag tok de plutselig kontakt med ham og fortalte at de hadde tenkt til å legge ned fondet. De spurte om han ville lage en minnetegneserie som skulle ut på 20-års markeringen.

– Jeg har lagt merke til at den nye generasjonen nesten ikke veit hvem Benjamin er, så jeg ville opplyse dem om problematikken rundt rasisme og diskriminering, sier Yohannes.

Haddy Jammeh i Benjamins Minnefond sier de ville skape noe håndfast i forbindelse med 20-års markeringen, ifølge lokalavisa Akers Avis Groruddalen.

– Noe som kan leve lenge og være med på å støtte opp under løftet om aldri å glemme Benjamin og det grusomme som skjedde. Nå vil Benjamins historie leve videre gjennom alle som leser The Urban Legend, sier Jammeh.

Les også: Glem ikke Benjamin!

Menneskelig superhelt

For å fortelle historien om hva som skjedde kvelden 26. januar 2001 gikk Yohannes grundig til verks.

– Jeg visste litt om saken, men jeg gjorde skikkelig gravejournalistikk. Jeg møtte Hadi, som var vitne og sammen med Benjamin den dagen. Han tok meg med til åstedet, og fortalte steg for steg hva som skjedde. Det var flere detaljer jeg ikke visste om, sier han.

Hovedpersonen i the Urban Legend er Malcolm Tzegai Madiba, en 29 år gammel lærer i den oppdiktede byen Capital City. Som superhelt reiser han jorda rundt for å bekjempe fattigdom, urettferdighet, diskriminering og ondskap.

Yohannes sier det er flere grunner at til han mener nettopp the Urban Legend er den rette til å fortelle historien om Benjamin.

– Han står opp for de som ikke kan stå opp for seg selv. Han gir de uten stemme en stemme. Han står for noe alle kan relatere til, og er en veldig menneskelig superhelt. Han er en av oss, for å bruke det ordet, sier han.

Oslo 20210126. 
Tirsdag er de 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia i Oslo. Lokalmiljøet markerer dagen med blant annet lystenning ved minnestatuen på Åsbråten.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lokalmiljøet på Holmlia markerte tirsdag at det er 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

20-årsdagen for drapet ble også markert på flere andre måter. Rådhusklokkene i Oslo spilte The Beatles-låta «Yesterday». På Holmlia ble dagen markert med ett minutts stillhet, og flere lokale aktører arrangerte minnemarkering.

Les også: Ett minutts stillhet til minne om Benjamin Hermansen

Mer fra Dagsavisen