Innenriks

Maud Angelica Behn fronter kampanje mot selvmord

– Vær så snill, be om hjelp, sier Maud Angelica Behn i en ny informasjonskampanje mot selvmord fra Helse vest.

Behn er eldstedatteren til prinsesse Märtha Louise og kunstneren og forfatteren Ari Behn, som tok sitt eget liv 1. juledag i fjor.

– Jeg har noe viktig jeg vil si til alle som tenker på å ta sitt eget liv. Du kan få hjelp og ting kan bli bedre. Det er mange som vil og kan hjelpe deg, sier Behn i informasjonsvideoen , som er del av en større kampanje.

Flere andre kjente fjes med i kampanjen, blant andre Erik Thorstvedt, Alexandra Gjerpen, Marco Elsafadi, Myra og Kristoffer Joner, skriver Kampanje.

Les også: – Fordelen med åpenhet rundt selvmord er større enn ulempene. Samtidig øker antallet tilfeller

– Mange har det tøft

– Fordi mange har det ekstra tøft nå, er det viktig å synliggjøre at det finnes hjelp og hvilket hjelpetilbud som finnes i kommuner, frivillige organisasjoner med hjelpetelefoner, og i spesialisthelsetjenesten, sier assisterende fagdirektør Ola Jøsendal i Helse vest.

Maud Angelica Behn gjorde inntrykk på mange da hun i januar talte i bisettelsen til faren. Hun oppfordret også da folk som sliter med mørke tanker, til å oppsøke hjelp.

– Jeg vil si til alle at det alltid finnes en utvei, selv om det ikke føles sånn. Folk vil hjelpe, du kan få hjelp, og det kan bli bedre, sa hun.

Les også: En sorg få tør å prate om

– Sett ord på det

Flere har hyllet Behn for åpenheten og den sterke talen, og hun har i ettertid blitt kåret til «årets modigste kvinne» av magas inet Tara. Flere aviser har også nominert henne til årets navn i 2020.

I et ferskt intervju med VG sier Behn at åpenhet om psykisk helse er en nødvendighet i samfunnet.

– Alle går gjennom noe. Jeg synes det er kjipt hvis folk skammer seg over det de opplever og føler at de ikke kan snakke om det med mennesker. Det å snakke om noe vanskelig, er det som hjelper mest. Når du setter ord på det, da kan du også forstå det mer selv.

Les også: Det er alvor nå

Mer fra Dagsavisen