Innenriks

Angrepet i Nice: – En eskalering som er utrolig skremmende

Religiøse ledere i Norge fordømmer knivangrepet i Nice. Svensk terrorforsker tror Frankrike kan forvente seg flere angrep i tiden som kommer.

Av Hans Christian Paulsen og Caroline Teinum Gilje, Vårt Land

Torsdag morgen ble tre personer drept i et knivangrep i en kirke i Nice. Myndighetene mistenker terror. Angrepsmannen skal ha ropet «Allahu Akbar», som betyr Gud er størst på arabisk, flere ganger under og etter angrepet. Et av ofrene skal ha fått halsen skåret over inne i kirken.

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), er skremt over at Frankrike opplever et nytt angrep kort tid etter drapet på læreren Samuel Paty i Paris.

– Det er helt skrekkelig. Det spekuleres i om dette er et terrorangrep, noe som gjør det bare enda verre dersom dette er tilfellet. Hvis dette er en ny hendelse som skal settes i sammenheng med drapet på Paty , er det eskalering som er utrolig skremmende, sier Joys til Vårt Land.

Hun påpeker at religion både kan brukes og misbrukes, slik det ble gjort i tilfellet med den franske læreren. Han ble drept og fikk hodet skåret av etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet. Terrorangrepet ble betegnet som islamistisk.

Les også: Minst tre døde, en med halsen skåret over, i knivangrep i Nice

– Ikke typisk for muslimer

En rekke religiøse ledere i Norge fordømmer nå angrepet. Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme (OKB), er rystet.

– Dette er ikke det første angrepet i sitt slag, men det er ikke mindre rystende av den grunn. Den moralske bedømmelsen av dette angrepet er ikke vanskelig. Alle grenser for sivilisasjon og anstendighet er overtrådt med når man skjærer over halsen av gamle kvinner, sier Eidsvig til Vårt Land.

Han understreker at man ikke må tildele kollektiv skyld når angrep som dette skjer.

– Et viktig poeng er at man ikke sier at dette typisk for muslimer, for det er det ikke. Dette er like skrekkelig for enhver muslim av god vilje som det er for oss, kanskje enda verre, for de vet ikke hvordan de skal ta nok avstand fra dette, sier Eidsvig.

– Er det grunn til å frykte angrep også i norske kirker?

– Det har vært angrep i en norsk moské og synagoge, så at vi skulle bli latt i fred er ikke gitt. Jeg håper selvfølgelig at denne type angrep er over, men det har vi ingen garanti for. Samtidig er slike angrep utypisk både for muslimer og andre grupper, så jeg er egentlig ikke bekymret. Men vi må være forsiktige. Det finnes mange fanatikere rundt om i verden.

Les også: Siv Jensen vil ha regjeringen på banen i den nye karikaturstriden

Angrep på hellige og trygge steder

Muslimsk dialognettverk fordømmer angrepet i Frankrike, og kaller det en bestialsk handling.

– Jeg fordømmer på det sterkeste angrepet og drapet av uskyldige mennesker i Notre-Dame-kirken i Nice. En slik bestialsk handling er vanskelig å forstå for enhver menneske og jeg er helt lamslått etter å ha lest det som kommer frem. Kirker, moskeer, synagoger og templer skal være trygge steder. Mine tanker og bønnene går til de drepte og deres pårørende, sier Senaid Kobilica, leder i Muslimsk dialognettverk og sjefsimam i Det Islamske fellesskap Bosnia, til Vårt Land.

Islamsk Råd Norge synes også utviklingen er skremmende, og sender tanker til pårørende.

– Angrep mot sivile og uskyldige mennesker inne i et gudshus er avskyelig, sier Mustafa Mahmood, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd.

Kirkerådsleder i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, kaller angrepet usselt.

– Dette er drap i et kirkerom, et hellig rom og det er veldig brutalt. Dette ser ut til å være et usselt angrep på troende i en kirke. Våre tanker og bønner er med alle som berøres av volden, sier hun.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, påpeker at det ligger en dobbel dramatikk i dette angrepet, og kaller utviklingen forferdelig.

– At det skjer i kirken er både et angrep på menneskene som blir rammet og et angrep som er egnet til å skape frykt hos dem som søker til gudshus. Det gjør det svært alvorlig. Mine tanker går til de berørte. Vi må tenke på dem og be for dem. Det er viktig at alle, uansett tro og religion, står sammen i solidaritet i denne situasjonen, sier preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.

Les også: Frankrike på defensiven i Midtøsten (Dagsavisen+)

Sjømannskirken: – Skremmende

Sjømannskirken jobber nå sammen med den norske ambassaden og det lokale, norske konsulatet, for å kartlegge nordmenn i området der angrepet skjedde.

– Det er fryktelig og det er skremmende å høre at sånne ting skjer, det kommer jo rett etter den terroraksjonen på skole her i nærheten av Paris. Dette har gått hardt inn på mange. Vi vet ikke om noen som er direkte rammet nå, alle de vi kjenner der har det trygt nå, sier sjømannsprest i Paris Magnus Hegland Ingvaldsen.

Han forteller at de har et stort nettverk i Frankrike over lengre tid. Han forteller at de bruker Facebook-grupper med nordmenn og at de ringer familier som de vet oppholder seg i området.

Ingvaldsen betegner drapshandlingen skjedde inne i Notre Dame kirken i Nice som «svært brutal».

– Det sier noe om hvor betent situasjonen er akkurat nå, at de velger et symbolsted som en kirke er, sier han.

Samtidig er de ikke selv redde for om at de er et mål, forteller Ingvaldsen.

– Vi føler oss ikke noe mer uttrygge på grunn av dette. Det var jo Notre Dame i Nice, det er ikke en hvilken som helst kirke, slik som oss.

Men de siste års terrorhendelser i Frankrike har ført til en økt bevissthet i Sjømannskirken i Paris.

– Vi har både opplæring, kursing og beredskapsmøter med samarbeidspartnere og den norske ambassaden. Vi har en høy bevissthet med å bistå Nordmenn som er involvert, og hva vi gjør hvis vi selv blir involvert i en slik hendelse.

Tror det blir flere angrep

Terrorforskeren Magnus Ranstorp tror faren for nye angrep øker etter torsdagens terrorangrep i Nice. Han mener den nye karikaturstriden øker spenningen.

Den svenske terrorforskeren tror ikke situasjonen kommer til å roe seg, men at Frankrike vil stå overfor trusselen om flere angrep i tiden som kommer.

– Det skjer innenfor rammene av en konfrontasjon som bare trappes opp. I tillegg har du karikaturstriden. Den er ikke ny, men den kan utløse ekstrem vold, sier Ranstorp, som er terrorforsker ved den svenske forsvarshøyskolen.

Han fortsetter:

– To halshogginger på kort tid, det skaper en radikalisering og en polarisering i samfunnet. Målet er å skape reaksjoner og krig mellom ulike grupper i samfunnet, sier Ranstorp.

Forskeren omtaler Frankrike som stormens øye i konfrontasjonen mellom de sekulære samfunnene og islamistisk terrorisme.

– De kommer bare til å stålsette seg, noe som innebærer at vi sikkert kommer til å se flere slike angrep i Frankrike, sier Ranstorp.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.