Erna Solberg til kritikerne etter Paris-drapet: – For noe tøv!

Erna Solberg rykker ut mot kritikerne som mente hun ikke forsvarte ytringsfriheten etter halshuggingen i Paris. – For noe tøv, skriver statsministeren på sin egen blogg.

 

«Alvorlige og grusomme nyheter om terrorhandlingen i #Frankrike. Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning» skrev statsminister Erna Solberg på Twitter lørdag formiddag, etter drapet på læreren i Paris som hadde vist elevene et karikaturbilde av Muhammed.

Meldingen vakte skarpe reaksjoner i sosiale medier, der mange har kritisert statsministeren for et svakt forsvar av  ytringsfriheten. Blant de skarpeste kritikerne er Sylvi Listhaug (FrP).

«HVA ER DET ERNA DRIVER MED?» skrev Listhaug på sin Facebook-side mandag formiddag.

«Tankefrihet?? Hvem kan ta fra oss tankefriheten? (...) Hvorfor nevnes islamistisk terror ikke med et ord? Regjeringens berøringsangst har tatt helt overhånd» mente FrP-nestlederen, og påpekte at utenriksminister Ina Eriksen Søreide (H) og statsminister Erna Solberg hadde lagt ut samme twittermelding.

Les også: Halshuggingen i Paris: - Det dreier seg om selve ytringsfriheten

Slo tilbake

«Vi må aldri ta ytringsfriheten for gitt. Stadig blir vi påminnet om at det siste vi trenger er feige politikere som ikke tør å stå opp for norske verdier. Det er på tide å ta bladet fra munnen å si det som det er, Erna», konkluderte Listhaug i innlegget, som i løpet av dagen var blitt delt over 500 ganger.

Erna Solberg slo tilbake mot kritikken med et innlegg på sin egen blogg mandag ettermiddag.

«I en kommentar på Twitter skrev jeg at vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Det har av flere blitt tolket som at jeg ikke mener at dette også var et angrep på ytringsfriheten. Det er bare tøv», skriver statsministeren i innlegget.

Les også: Satiretegnere hylles for å fornærme, sjokkere og uroe (+)

«Jeg har fordømt det islamistiske terrordrapet på Samuel Paty. Det var ikke bare et avskyelig angrep mot offeret, men også et angrep på demokratiet, ytringsfriheten og våre demokratiske verdier», fastslår statsministeren, og forklarer sin opprinnelige twittermelding med:

«Tankefrihet på den ene siden, og ytringsfrihet og opplysning på den andre, henger uløselig sammen. Ingen tankefrihet, ingen ytrings- opplysningsfrihet».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utlyst fatwa

Den 47 år gamle læreren Samuel Paty ble fredag kveld halshugget i det Frankrikes statsminister Emmanuel Macon har kalt «et islamistisk terrorangrep». Paty,som var lærer ved en skole i en Paris-forstad, hadde vist sine skoleelever karikaturtegninger av profeten Mohammed fra tidsskriftet Charlie Hebdo. Lokale islamister skal deretter ha utlyst en fatwa mot læreren.

 

En 18-årig mann med tsjetsjensk bakgrunn ble skutt og drept av politiet under pågripelse etter drapet, og påtalemyndigheten har utpekt 18-åringen som gjerningsmannen.

Fransk politi gjennomførte mandag razziaer mot hjemmene til en rekke militante islamister, og 15 personer er  pågrepet etter drapet, skriver NTB. Av de pågrepne er det fire elever, melder det franske nyhetsbyrået AFP mandag kveld.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.