Innenriks

Jan Bøhler stiller til valg for Senterpartiet

Arbeiderparti-profil Jan Bøhler har sagt ja til å bli foreslått på topp på stortingslista til Senterpartiet i Oslo ved valget neste år.

Av Kenneth Haug

Det skriver han selv i en melding på Facebook torsdag morgen.

Bøhler varslet i juli at han ikke ville stille til gjenvalg på Stortinget for Oslo Arbeiderparti, etter fire perioder som stortingsrepresentant. Han skrev da at han ikke ville være gjenstand for intern strid og anonyme operasjoner.

Nå takker han ja til å toppe stortingslista til Senterpartiet.

Les også: Jan Bøhler bekrefter: Vil ikke ta gjenvalg til Stortinget for Arbeiderpartiet

Småkårsfolk

– Jeg har ikke noe behov for å si negative ting om mitt gamle parti, og står fullt og helt for mine sosialdemokratiske grunnverdier. Men SP har i de seinere årene blitt mer og mer til et folkekjært grasrotparti med økende oppslutning blant småkårsfolk og vanlige arbeidsfolk landet rundt, skriver Bøhler.

68-åringen forteller at han har fått en rekke støtteerklæringer siden han takket nei til gjenvalg etter det han selv beskrev som intriger innad i fylkespartiet. Bøhler skriver blant annet at han har funnet felles sak med Senterpartiet i kampen for å redde Ullevål sykehus og en behandlingsreform i russektoren.

Oslo Senterparti har sendt ut en melding til sine medlemmer der de skriver at de vil invitere Bøhler på medlemsmøte allerede i løpet av oktober.

Bøhler blir heller ikke å finne i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fram til valget i september.

– Han går ut av Aps gruppe, bekrefter kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Les også: Geir Lippestad melder seg ut av Ap - blir frontfigur i nytt parti

Reaksjoner fra Arbeiderpartiet

Siri Gåsemyr Staalesen, som har sittet på Oslobenken for Arbeiderpartiet sammen med Jan Bøhler siden 2017, skriver til VG at hun er svært skuffet:

– Ingen har fått så mange muligheter i Oslo Ap som han, skriver hun.

Staalesen sier mange har ventet på at Bøhler skulle utdype anklagene om intriger mot ham i fylkespartiet.

– Nå trenger vi ikke vente lenger, det viser seg at det for Jan hele tiden kun handlet om Jan Bøhler. Sosialdemokratiet har alltid handlet om å sette fellesskapet først. Det kommer vi til å fortsette med å gjøre uten Jan Bøhler, avslutter stortingsrepresentanten.

Les også: Lederen i Oslo Ap: – Svært skuffet over Bøhler

– Ikke møtt

Også Andreas Halse, som sitter i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, reagerer sterkt på Bøhlers avgjørelse.

– En av de sjukeste mytene Jan har spredd er at han har blitt pressa ut av Ap. I tre år har han ikke møtt på ett møte i Oslobenken vår, tar aldri telefonen når Oslopartiet ringer, møter aldri på våre fellesmøter. Han har fullstendig svikta prosjektet Oslo Ap for seg selv, skriver Halse på Twitter.

Bøhler svarte slik på kritikken fra sine gamle partifeller under en pressekonferanse torsdag:

– Jeg hadde håpet at vi kunne skilles som gode venner. Jeg har ikke lagt opp til å si noe som helst negativt om mitt gamle parti. Jeg har jobba nesten døgnet rundt siden 1985 i partiet, og jeg har jobbet på grasrota og i lokallag fram til jeg kom på Stortinget, og har fortsatt med det. Jeg har gjort alt jeg har kunnet siden 80-tallet, og jeg vil gjerne skilles som venn. Jeg har ikke noe negativt å si om noen, sa Bøhler.

Les portrett med Jan Bøhler: – Jeg skulle ønske barn og unge i dag hadde samme muligheter til den typen oppvekst som vi hadde (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen