Innenriks

Høie: – Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg

Helseminister Bent Høie (H) ber om en endring av det offentlige ordskiftet. Han frykter at skamfølelse vil gjøre det vanskeligere å bekjempe koronaviruset.

Av Snorre Schjønberg og Alexander Vestrum

– Det er et hardt ordskifte. Jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitte. Skyld og skam har aldri vært til hjelp i kamp mot smittsomme sydommer, tvert imot, sier Høie på fredagens pressekonferanse om koronaviruset.

Helseministeren sier imidlertid til NTB at han ikke kjenner til konkrete saker om folk som har unnlatt å teste seg på grunn av skam.

Les også: Bekymret helsedirektør: – Den friheten vi har hatt i sommer, er ikke lettkjøpt

Omtale av regelbrudd

Høie ber både folk flest og mediene tenke på hvordan de omtaler brudd på reglene.

– Svenskehandel blir fordømt, de som ikke holder avstand blir omtalt i harde ordelag og de som glemmer seg blir kalt egoister. Synd og skam har aldri vært til hjelp, tvert imot, sier Høie.

Han understreker at hvem som helst kan glemme seg, være uheldige og bli smittet.

– Jeg vil si dette til deg som frykter at du er smittet: Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg. Slik tar du ansvar og hindrer smitten i å bre seg.

Helsedirektør Bjørn Guldvog frykter at skammen kan føre med seg problemer også utover den direkte vegringen for testing.

– Det kan være at man tester seg, men unngår å fortelle om nærkontakter for å slippe den belastningen det er å fortelle at man kan ha smittet andre, sier helsedirektøren.

Lers også: Her øker koronasmitten i Europa nå

Åpner ikke hele Sverige ennå

Danmark åpnet torsdag for reiser til og fra alle svenske regioner, men Norge vil foreløpig ikke gjøre det samme.

– Vi er veldig glade for at antallet smittede går nedover hos våre naboer i øst, og det innebærer at vi forhåpentlig kan åpne flere svenske regioner neste uke, sier Høie.

Han sier også at regjeringen ikke vil åpne for regionvise vurderinger av land utenfor Norden med det første. Det skal gjøres grundige vurderinger før land utenfor Europa åpnes, og dette vil gjøres i løpet av august.

– Selv om vi kan reise til ulike land, må ikke dette oppfattes som en oppfordring til å reise utenlands, understreker Høie.

Mer fra Dagsavisen