Innenriks

Hotellnæring i krise: – Katastrofen er et faktum

Hotelldirektør Tony Eide mener regjeringen har reagert altfor sent. Fredag må han permittere ansatte.

– Katastrofen er et faktum. Vi er nede med brukket rygg. Reservene er brukt opp, sier Tony Eide, administrerende direktør i Festningshotellene, som driver historiske hoteller flere steder i Norge.

Han forteller at de merket effekten av korona-krisen allerede i januar. Da stoppet bestillingene fra utlandet opp.

Direktøren mener myndighetene ikke har tatt hotellnæringen på alvor. Han viser til at dette er en næring som har lite å gå på i utgangspunktet, fordi driftsmarginene er små.

Eide mener myndighetene burde svart på bekymringene med en gang da næringen ba om at staten må ta regningen for permitteringer.

Les også: Så lang tid går det fra korona-smitte til symptomer i gjennomsnitt

– I stedet kjøpte staten seg tid. Mange har ikke turt å permittere før de vet hvem som tar regningen. I morgen kommer tusenvis til å bli permittert.

Han mener det vil få enorme konsekvenser om ikke regjeringen trår skikkelig til når de fredag legger fram sine krisetiltak.

– De frittstående hotellene er som regel hjørnesteinsbedrifter i distriktene, som har stor samfunnsmessig betydning. Det er mye mer enn en bedrift som går konkurs. Jeg mener det ikke holder å dekke permitteringskostnadene. Staten må bidra til å sikre likviditeten. Uten penger i bevegelse, er vi ferdige.

Han har selv sittet på gjerdet og ventet på hva slags tiltak regjeringen kommer med.

– Det er ingen tvil om at vi kommer til å permittere folk på fredag, sier han.

Nordic Choice Hotels melder også at situasjonen er svært dramatisk.

– På nåværende tidspunkt er det vanskelig å anslå hvor mange av våre ansatte som vil bli berørt, men det dreier seg om flere hundre allerede. Dette frykter og forventer vi at vil stige raskt, sier konsernsjef Torgeir Silseth.

– Dette er krise

Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, forventer kraftfulle tiltak når regjeringen legger fram sin krisepakke.

– Dette er krise. De store konferansehotellene som vi har rundt om i hele Norge, permitterer nå opp mot 70 prosent av de ansatte, sier hun og legger til:

– Når ansatte permitteres, mister de en tredel av lønnen. Hvem klarer å betale boliglånet med det? Dette er tøft for de ansatte.

Totalt jobber det rundt 100.000 personer i hotell-, restaurant og opplevelsesbransjen, opplyser NHO-sjefen.

Les mer: Dette er tiltakene som skal stanse koronasmitte i Norge

Permitteringstallene NHO har hentet inn fra konferansehotellene, har økt fra 20 til 70 prosent på noen dager.

– Basert på det bedriftene forteller oss, er det krise. Det er så dramatisk at de kvier seg for å si hvor alvorlig situasjonen er.

Forventningene til regjeringen

Krohn Devold forventer at regjeringen nå har lyttet til næringen.

– Det er helt nødvendig at det kommer tydelige tiltak på fredag, og så må det komme tiltak fortløpende. Situasjonen endrer seg drastisk fra dag til dag.

– Vi må ha full dekning fra dag én når det gjelder arbeidsgivers lønnsplikt under permittering. Staten må også ta regningen som arbeidsgivere har i sykepengeperioden til dem som er i karantene eller må passe barn. Avlyste arrangementer i konferansemarkedet, må kompenseres, sier hun og legger til:

– Regjeringen må nå sørge for at pengene brukes til å holde bedriftene i live. Man kan ikke bruke moms og avgifter i den situasjonen vi er i nå.

Hun understreker at det vil ta lang tid før situasjonen kommer til å normaliseres.

– Vi snakker om at smittetoppen først nås i juli. Det kan se ut som om Finansdepartementet tror dette er over ved påske. Det vil heller ikke være slik at krisen er over når smittetoppen er passert. Dette vil ta tid, og vi er meget bekymret, sier hun.

Dagsavisen har også snakket med Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

– Dette er en helsekrise, men det kan også bli en krise for norsk nærings- og samfunnsliv. Bare et sterkt politisk lederskap kan løse dette. Det er bedre å gjøre for mye for tidlig, enn for lite for sent. Vi må være forberedt på det verste og at dette kan bli dramatisk, sier Almlid.

Les også: Stenger alle barnehager og skoler i Oslo

Tiltak på lengre sikt

Hotelldirektør Eide mener at staten må gjøre en rekke tiltak på lengre sikt for å sikre at næringen overlever.

– Staten er den største enkeltstående kunden til hotellene i Norge. Men offentlige kunder nekter å betale forskuddsfaktura. Ofte betaler de ikke før det er gått 30 til 45 dager. Den holdningen må endres. Statlige virksomheter må forholde seg til vanlige betalingsbetingelser slik at vi får inn pengene tidligere. Det er snakk om enorme summer, sier han og legger til:

– Det må også lempes på anskaffelsesreglene slik at små og mellomstore bedrifter lettere kan få kjøp fra det offentlige.

Mer fra Dagsavisen