Innenriks

KrF-topp: – Mindretallsregjering vil gi oss utfordringer

KrF, som Venstre, frykter for sine hjertesaker nå som Frp går ut av regjering.

Stavanger  20181020.
Ekstraordinert fylkesårsmøte i KRF Stavanger. 
Rogaland KrF holder ekstraordinært fylkesårsmøte i forkant av partiets ekstraordinære landsmøte 2. november.
Fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy  under møtet som holdes på Clarion Energy Hotell i Stavanger. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– En regjering uten Frp vil gjøre det vanskeligere for KrF å få gjennom sine saker, fastslår fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF overfor Dagen.

Sitatet ble gitt før det ble kjent at Frp forlater Solberg-regjeringen.

Hun peker på bioteknologi som et eksempel på et felt hvor det kan være vanskeligere for KrF å få gjennomslag når de ikke kan forhandle seg fram til et flertall i regjering. En av KrFs store seire i Granavolden-plattformen var vetorett i saker som gjelder bioteknologi.

Les også: Frp-ere opprørt over Solbergs uttalelser om morl - vil ha unnskyldning

Også Venstre er bekymret for at partiet kan miste flere av sine seire i regjeringsplattformen, medgir Venstre-leder Trine Skei Grande overfor NTB. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har uttalt til Dagbladet at han frykter at blant annet rusreformen kan ryke.

Selv om Frp nå går ut av regjering, regner man i KrF med at partiet vil være en del av regjeringens parlamentariske grunnlag i Stortinget. Samtidig er man spent på hvor godt samarbeidsklimaet vil være. Hvis Frp går ut med høyt støynivå, kan det få konsekvenser for hvordan man jobber fremover på Stortinget, sier en sentralt plassert kilde til Dagen.

Kommentar: Kjærlighet i Frps tid

Ifølge avisen skal sentrale kilder ha opplyst at KrF mandag morgen ikke har begynt på noen slagplan for hvordan partiet møter en Frp-exit.

Samtidig har KrF-nestleder og statsråd Olaug Bollestad avlyst en statsrådsreise til Malawi. Det begrunnes med at hun ønsker å være til stede på sentralstyremøtet i forkant av KrFs landskonferanse nå til helgen.