Innenriks

Jensen har snakket med Solberg før Frps krisemøte

Frp-leder Siv Jensen var mandag formiddag på Statsministerens kontor for å møte Erna Solberg (H). Skal ha lagt fram kravliste.

Oslo 20200120. 
Finansminister Siv Jensen og Statsminister Erna Sølberg har møte på Statsministerens kontor i Oslo mandag formiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen ankom Statsministerens kontor ved Akershus festning ved 10.20-tiden mandag formiddag. En knapp time senere forlot hun stedet.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde bekrefter at partiet har lagt fram sine krav for statsminister Erna Solberg (H).

– Nå skal vi se på kravlisten og om Erna har akseptert det, sa Tybring-Gjedde på vei inn til det ekstraordinære møtet i Frps landsstyre mandag.

– Jeg forventer at hvis hun ønsker at Frp skal være i regjering, så har hun akseptert de kravene som er fremmet fra partiledelsen, sa han.

Ifølge ham er det nå opp til statsministeren å velge.

– Jeg syns det er opp til Erna nå, sa han.

– Erna får vurdere hvorvidt hun ønsker å samarbeide mot venstre i politikken, eller om hun ønsker å samarbeide med Frp.

Senere i dag skal det avholdes et ekstraordinært landsstyremøte i Frp. Det er landsstyret som bestemmer om Frp skal sitte i regjering eller ikke.

Det var NRK som først kunne melde at det klokka 12.00 i formiddag er kalt inn til landsstyremøte hvor regjeringsspørsmålet blir tema.

Dagsavisen har vært i kontakt med alle fylkeslederne i partiet, og en rekke av sentralstyrets medlemmer.

Det var til TV 2 i forrige uke at Solberg sa at det var moralsk riktig å hente den syke gutten hjem sammen med søsteren og moren.

Les også:Frp-ere opprørt over Solbergs uttalelser om moral

– Provosert

Sentralstyremedlem Tom Staahle er blant de som reagerer sterkt.

– Når jeg som representant for et regjeringsparti blir utfordret på mitt moralske kompass, da blir jeg mektig provosert, sier Staahle til Dagsavisen og utdyper:

– Det er vår oppgave som politikere å ivareta borgernes sikkerhet. Da er det noen grunnleggende prinsipper som skal følges. Det handler om å ivareta vår nasjonale trygghet, og ikke la grupper som ønsker å utfordre den, vinne frem, sier Staahle som også er statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet.

99 prosent sikker på «Frexit»

Han minner om at også Frp ønsket å hente barnet til den IS-siktede kvinnen til Norge for å gi medisinsk hjelp.

– I dette tilfellet er det moren som har satt barnet i en krevende situasjon, og brukt barnet som forhandlingskort for å komme hjem til Norge. Det er en moralsk og human dimensjon av denne saken både media og flere rikspolitikere nå ikke tar inn over seg.

Staahle merker seg at hverken KrF eller Venstre synes å være villig til å innfri nye krav fra Frp.

Frp-politikeren ser det nå som mest sannsynlig at partiet går ut av regjering.

– Jeg er 99 prosent sikker på at den flertallsregjeringen vi har nå ikke er en flertallsregjering innen kort tid. Nå skal vi ha dette møtet klokka 12.00, hvor saken skal debatteres i sin helhet, så får vi se hvor vi lander etter det. 

Les også:Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet

– Dypt sår

Også sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjedde tror Solbergs uttalelser har bidratt til å forsterke misnøyen i Frp.

– Jeg tror uttalelsene til Solberg bommet. Her går hun rett inn i det såret som ligger der, og forsterker det, sier Tybring-Gjedde.

Han var den første som i denne omgang tok til orde for at Frp måtte diskutere regjeringsdeltakelse som følge av at flertallet i regjeringen nå har gått inn for å hente hjem en terrorsiktet kvinne og hennes to barn, hvorav det ene er antatt sykt.

Da Dagsavisen intervjuet Tybring-Gjedde mandag morgen var han fortsatt innstilt på å forhandle med de andre regjeringspartiene før Frp tar en avgjørelse om å gå ut av regjering.

– Jeg forutsetter nå at en tydelig kravlista presenteres for Erna Solberg. Jeg har ikke sett den kravlisten, men mener det må skje en betydelig innstramming i innvandringspolitikken. Frp vil ikke godta bagatellmessige seire nå, sier Tybring-Gjedde.