Innenriks

Regjeringspartiene helt uenige om hvilke ureturnerbare som skal få bli

Regjeringspartiene forhandler om de ureturnerbare. Mens Frp mener ordningen bare skal gjelde noen få eldre lengeværende, mener KrF og Venstre at alderen ikke er viktig.

Jenny Dahl Bakken / Vårt Land

Alder eller botid i Norge. Få eller mange.

I Granavolden-erklæringen er regjeringspartiene enige om å sikre en engangsløsning for eldre lengeværende ureturnerbare. Men de er helt uenige om hva de er enige om.

Regjeringspartiene forhandler om dette med håp om å bli enige før jul.

Dette er punktet i erklæringen som nå forhandles: «Engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge. Løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens».

Kort sagt ønsker Frp å innrette ordninga slik at færrest mulig omfattes, mens KrF og Venstre vil innrette den slik at flest mulig omfattes. Å finne balansen er krevende for partiene.

Les også: Dramatisk oppgjør om papirløse – KrF og Venstre beskyldt for «hykleri» og å «stikke dem i ryggen»

Helt uenige om alder

Frp er opptatt av at ordninga skal avgrenses slik at kun personer over en viss alder som har vært i Norge i mer enn 16 år skal omfattes. KrF og Venstre ønsker en likebehandling av lengeværende som har vært i Norge i over 16 år og ønsker ingen aldersgrense. Som KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan sier det:

– Vi mener alle de lengeværende skal få en mest mulig lik behandling. Det blir litt spesielt om det kun er de som er over 60, men har vært her i over 16 år, som skal få ta del i løsninga mens det er andre som er yngre og har vært her like lenge som ikke får. Derfor har vi vært opptatt av dette.

Han sier gruppa KrF omtaler som ureturnerbare primært er personer fra land Norge ikke har returavtale med, slik at de ikke kan returneres.

Krever ny løsning

Vårt Land kjenner til at det på regjeringsnivå har blitt diskutert konkret aldersgrense i ordninga, men heller ikke Venstre mener dette er relevant:

– Granavoldenpunktet er ikke definert enda. Det er arbeidet som nå pågår i regjeringen. Det viktigste er ikke alderen, men antall år de har levd i en helt håpløs situasjon her i Norge, sier nestleder Terje Breivik.

På spørsmål om forslag som for eksempel Abid Raja har løftet i mediene er helt uaktuelle, sier han at Venstre internt i regjeringen vil fremme sitt primærstandpunkt.

Både Venstre og KrF har en forventning om at forhandlingene endrer i en helt konkret løsning, ikke bare en liten endring i forskrift eller annet.

Les også: 79 papirløse har ventet i åtte måneder. Skattedirektoratet beklager

Opphold og jobb?

Et annet stridstema er om punktet gjelder oppholdstillatelse alene eller også retten til å arbeide. Kallmyr uttalte både i VG forrige uke og på Stortingets talerstol torsdag at løsningen kun vil gjelde oppholdstillatelse, og fastholdt at man må skille mellom oppholds- og arbeidstillatelse:

– Det som står i Granavolden er at man skal få oppholdstillatelse. Det gjelder eldre, ureturnerbare som har vært i Norge i 16 år. Det er for å gjøre situasjonen deres enklere, sa han.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier deres utgangspunkt er at de det gjelder også skal få arbeide.

– I utgangspunktet skal de få arbeidstillatelse. I unntakstilfeller kan det være sikkerhetsgrunner til å ikke gi arbeidstillatelse, dette er ordinære vurderinger som gjøres i alle oppholdstillatelsesaker.

Les også: Organisasjoner risikerer å bli siktet på grunn av arbeid til papirløse

Signal om flest mulig

Å få flest mulig inn i ordningen er et av de to klare ønskene fra KrFs stortingsgruppe til forhandlingsdelegasjonen, ifølge Grøvan. De er opptatt av å få til en avgrensing som gjør at ordninga gjelder «mer enn en håndfull mennesker».

– Det viktigste signalet en samla stortingsgruppe har gitt, er at vi krever handling og en rask avklaring av løsningen fra Granavollen. I tillegg til at vi ønsker at det skal omfatte flest mulig. Det er de to tydelige meldingene, sier Grøvan.

Mer fra Dagsavisen