Innenriks

Irans utenriksminister ville ikke håndhilse på Solberg, Søreide og Huitfeldt

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif håndhilste ikke da han møtte statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Anniken Huitfeldt (Ap).

Oslo
Leder Anniken Huitfeldt og nestlederne Michael Tetzschner og Christian Tybring-Gjedde i Stortingets utenriks- og forsvarskomité møter utenriksminister Javad Zarif under hans besøk i Norge. Javad Zarif ville ikke håndhilse på Anniken Huitfeldt.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtte tre kvinner i Oslo som han ikke kunne håndhilse på.

– Slik er det alltid, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Hun tok torsdag imot Zarif sammen med andre ledere i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Men den iranske utenriksministeren håndhilste kun på mennene.

Les også:Norge kontaktet av Storbritannia om militær innsats i Persiabukta

Huitfeldt, som er leder for komiteen, hilste han på ved å legge hånden på sitt eget bryst. Men Ap-politikeren vil ikke mene noe om saken.

– Det er ikke min oppgave å kommentere deres omgangsformer, sier hun.

Les også:Kjell Magne Bondevik advarer Erna Solberg mot koalisjon i Persiabukta

Huitfeldt legger til at Zarif torsdag hadde møter med tre kvinnelige politikere i Oslo som han etter iransk skikk ikke kunne håndhilse på: Huitfeldt, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og statsminister Erna Solberg (H).

Selve møtet karakteriserer Huitfeldt som «åpent og direkte».

Kollega Michael Tetzschner fra Høyre mener Zarif framsto som talefør og kompetent.

– Selv et regime som Iran vil jo sørge for ha gode og kompetente personer i utenriksledelsen. Men det endrer ikke karakteren av de regimet han representerer, sier han.

(NTB)