Innenriks

Fra trusler til personlig tragedie

Siktelsen mot samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara er det foreløpige sluttpunktet i en sak som har ført til steile politiske fronter. Her er tidslinjen.

1 av 2

Stykket «Ways of Seeing» hadde premiere på Black Box teaters store scene 21. november 2018. Stykket beskrives slik på teaterets hjemmeside:

«Pia Maria Roll/Hanan Benammar/Sara Baban/Marius von der Fehr har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn. Hvem er de og hva oppnår de med det? Og hva er sammenhengen mellom dette miljøet og et stadig høyere rop om mer overvåking? I Ways of Seeing begir de seg inn i gråsonen mellom hva som kan være rett og galt, hva som er legitimt og illegitimt, og hva som er lovlig og ulovlig; både for staten og for individet. Med seg på ferden har de tidligere høyesterettsdommer, Ketil Lund, som ledet etterforskningen av den norske statens ulovlige overvåkning av venstresiden.» I stykket vises filmopptak som er gjort blant annet utenfor huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

1. desember skrev Laila Anita Bertheussen, samboer med justisminister Wara gjennom 25 år, en kronikk i VG om belastningen stykket har påført familien. Det er først og fremst filmingen av familiens hjem hun går ut mot. «Dette er ikke kunst. Det er et hensynsløst og et grovt overtramp», skriver Bertheussen. Kronikken er underskrevet «Laila Anita Bertheussen, mor».

Anslag mot Waras hjem

6. desember ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset til justisministeren. Det var også skrevet «RASISIT» på husveggen og tegnet et hakekors på bilen.

17. desember skrev Wara en kronikk i Aftenposten der han slår fast at «Black Box Teater er moralsk konkurs». Han mener at Black Box ikke forstår «personvernideen» om at alle skal få leve i fred i sitt eget hus og at de ikke respekterer samboerens og familiens ønske om å få være i fred. Dessuten at stykket lager konspirasjonsteorier om et rasistisk nettverk der Wara skal inngå.

«Black Box Teater lever av offentlig støtte. Uten denne støtten ville teateret vært økonomisk konkurs. Moralsk konkurs er teateret allerede», avslutter han kronikken.

To dager senere, 19. desember, mottok enhet Vest i Oslo politidistrikt en anmeldelse fra Laila Anita Bertheussen som hun bekrefter å ha sendt dagen før. Ifølge VG er både regissør Pia Maria Roll og Black Box anmeldt for brudd på tre paragrafer i straffeloven: Hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred og ulovlig bruk med videre av fast eiendom.

Henlagt og tatt opp igjen

I et debattmøte 17. januar opplyste Ways of Seeing-regissør Pia Maria Roll at politiet har henlagt deler av anmeldelsen. Bertheussen skrev om saken på Facebook samme dag.

Klokka 13.52 samme dag, bare kort tid etter debattmøtet, rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse på eiendommen til Wara og familien. Samme dag lå det et trusselbrev i postkassen.

Etter hva innvandringsskeptiske Human Rights Service erfarer på sin nettside, skal trusselbrevet inneholde en advarsel om at Laila Anita Bertheussen må trekke anmeldelsen Black Box, i tillegg til en advarsel om at «neste gang vil vi klare det». «Kan Bertheussen deltakelse på dette seminaret settes i noen sammenheng med angrepet som ble utført rett etter seminarets slutt?» spør Rights.no.

7. februar skriver Bertheussen på Facebook: «Har politiet noen gang vurdert om det vi har vært utsatt for kan være en direkte konsekvens av teaterforestillingens konspirasjonsteorier om at min samboer gjennom 25 år og nå justisminister Tor Mikkel Wara er rasist?» Hun forteller også at hun hadde klaget inn avgjørelsen om å henlegge saken til Statsadvokaten. Klagen blir tatt til følge, og Oslo politidistrikt pålegges å etterforske saken mot teateret videre.

Mandag 11. februar varsler familien Wara og Bertheussen at det er funnet plastflasker med spor etter brennbar væske under familiens bil.

Lørdag 2. mars rykket politiet igjen ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen.

Det siste anslaget

Natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket, men ble regnet som en mulig ildspåsettelse og satt i sammenheng med resten av truslene.

Dagen etter skrev Bertheussen på Facebook: «Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tilleg til all terroren vi utsettes for.»

13. mars gikk statsminister Erna Solberg i rette med Black Box og regissør Pia Maria Roll. VG siterer statsministeren slik fra en pressekonferanse: «Det tenker jeg faktisk at de som står bak stykket bør tenke over, at de også bidrar da til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det.» På samme pressekonferanse understreket hun viktigheten av å unngå spekulasjoner i denne saken.

Fra trusler til personlig tragedie

Under utviklingen av denne saken har kunstnerne som har vært involvert i stykket, oppgitt at de er blitt utsatt for hets og konkrete trusler som de har sett seg nødt til å politianmelde.

Profilerte Frp-ere som Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen har slått fast sammenhengen mellom stykket og anslagene mot Wara.

Sylvi Listhaug publiserte en oppdatering på Facebook så sent som 14. mars der hun skrev: «Pia Maria Roll forsøker i dagens VG fremstille seg selv og Black Box teater som et offer. Hun og teateret har ansvar for at Justisminister Tor Mikkel Wara og flere andre personer ble utsatt for snikfilming i sitt hus og hjem. Hun er ikke noe offer men en produsent av et teaterstykke som kan være grunnen til at Wara og familien hans utsettes for hærverk, trusselbrev, bilbrann og ikke kan føle seg trygg i sitt eget hjem. Roll og Black Bok teater burde be familien Wara om unnskyldning, ikke fremstille seg som et offer».

Listhaug har nå slettet oppdateringen.

14. mars ble Bertheussen siktet for å selv ha stått bak det siste anslaget og tatt inn til avhør. PST sier det er naturlig å se alle tilfellene i sammenheng, men understreker at siktelsen bare gjelder helgens hendelse. Tor Mikkel Wara tok samme dag permisjon fra jobben som justisminister. John Christian Elden, Laila Anita Bertheussens advokat, sa at hun avviser PSTs påstander.

Til TV 2 sa Elden at Wara er «helt på linje» med samboeren og at han som privatperson støtter samboeren. Erna Solberg ville ikke beklage utspillet mot Black Box og regissør Roll og kalte saken en personlig tragedie.

Les også: Erna Solberg bør beklage overfor Black Box, skriver nyhetsredaktør Lars West Johnsen.