Innenriks

Etisk kjøtt dyrkes på labben ved Universitetet i Oslo

UiO-forskere kan være med på å skape miljøvennlige og etiske alternativer til dagens kjøttproduksjon.

Stamcelleforsker Gareth Sullivan og hans forskergruppe ved Universitetet i Oslo får 2.5 millioner fra The Good Food Institute for å kunne gro miljøvennlig og etisk kjøtt på labben. Nyheten ble publisert i Nature 6. februar.

Millionutdeling

The Good Food Institute er en tenketank i Washington DC som fremmer alternativer til konvensjonelt kjøtt. De har satt i gang et stort "Competitive Grant Program", og første utdeling er på tre millioner amerikanske dollar til tolv forskningsprosjekter. Gareth Sullivan er blant de som har fått milliontildeling, til sitt prosjekt "The Frozen Farmyard - Creating a Clean Meat Cell Line Repository", står det på Universitetet i Oslo sine nettsider.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utfordringer

Såkalt "Clean meat", er kjøtt dyrket utenfor et dyr fra en liten celleprøve. Resultatet er 100 prosent ekte kjøtt, uten antibiotikarester og bakteriell forurensning. En effektiv produksjon reduserer kostnadene for land, vann og utslipp av klimagasser og ingen dyr må bøte med livet, skriver UiO. Og kanskje rydder de truede dyrearter på kjøpet.

Fikk du med deg denne? Vi spiser fem kilo frossenpizza i året

Kan redde truede dyrearter

En av de største hindringene i utviklingen av kjøtt på laboratoriet er at det finnes få cellelinjer for matdyr som ku, gris, geit, kylling, and og sau. Dette er grunnleggende for å kunne produsere kjøtt og for videre forskning på slik produksjon. Ved å skape cellelinjer fra truede dyrearter kan det være mulig å redde truede dyrearter.

Les også: Nav-ansatte fortviler etter AAP-endringen

Ikke nytt

Fenomenet med dyrket kjøtt er derimot ikke nytt. I 2013 ble den første hamburgeren dyrket frem i et laboratorium servert. Den kostet omtrent 2.5 millioner norske kroner å produsere, skriver Bioteknologirådet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen