Innenriks

Vi kaster fem tonn mat hvert tiende minutt

Hele fem tonn med fullt brukbar mat kastes hver tiende minutt, året rundt. Tallene bekymrer byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), som nå vil ha et nasjonalt krafttak mot matsvinn.

Mandag  avduket organisasjonen Matvett og matvareprodusenten Findus  en installasjon utenfor Oslo sentralbanestasjon, som viser hvor mye fem tonn med matavfall er.

Hvert år kastes hele 335.000 tonn med spiselig mat i Norge.

Mengden får byråden til å reagere.

– Det er et ganske sjokkerende tall at vi kaster fem tonn med spiselig mat hvert tiende minutt. Jeg synes det kjempefint at Findus og Matvett har denne kampanjen for å øke bevisstheten blant forbrukerne. Det er viktig at vi alle gjør det vi kan, sier Lan Marie Berg.

Les også: Nå blir det mulig å kjøpe mat etter best før-dato

Kaster mest

En ny undersøkelse gjort av Matvett og Østlandsforskning, viser at det er barnefamilier med høy inntekt (over 700 000 kroner), og hvor begge foreldrene jobber, som kaster mest mat. Tendensen er like stor for alle deler av landet.

Halvparten av de spurte i denne gruppen kaster mat som er gått ut på dato.

Les også: Kaster 85 tonn mindre mat

– I Oslo har vi jo mange som ikke har råd til god nok mat, samtidig så kaster vi mange tonn mat hver dag. Det må vi gjøre noe med.

– Det er tre enkle ting folk må tenke på: Tenk deg om før du kaster mat, bruk fryseren riktig og planlegg måltidene dine godt, oppfordrer Berg i en pressemelding fra

Hun sier Oslo kommune har startet på arbeidet med redusere matsvinnet ved å underskrive på kampanjen «KuttMatsvinn2020».

Der forplikter de seg til å kutte matsvinnet i offentlige virksomheter med 20 prosent i løpet av de neste to årene, og med 50 prosent innen 2030.

Les også: Hver 8. handlepose går i søpla

– At det kastes fem tonn matavfall hvert tiende minutt er altfor mye. Vi er opptatt av å feie for egen dør, jeg vil oppfordre andre kommuner og bedrifter til å gjøre det samme, sier byråden.

Bruk fryseren

Kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder, er ikke i tvil om hva som er det enkleste grepet norske forbrukere kan gjøre for å redusere matsvinnet.

– Spis opp det du har i kjøleskapet! Ikke tenk «i dag har jeg lyst på sushi» hvis du har et par fiskekaker som trenger å bli spist opp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det å bruke kjøleskapet og fryseren sin smart, tror vi er viktig for å få mest ut av maten. Hvis vi ser at vi skal på fotballtrening, eller har en kamp vi hadde glemt, og har kyllingfileter som er i ferd med å gå ut på dato, så legg dem i fryseren. Da holder de en uke til.

Lest denne?: Taylor Swift var et ikon for alt-right, helt til hun støttet demokratene

Nyeste fra Dagsavisen.no: