Innenriks

– Regjeringen øker forskjellene

Regjeringens satsing mot barnefattigdom utgjør bare en firedel av det de rikeste får i skattekutt, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.

– Dette er budsjett som gir mer til de rikeste og mindre til folk flest, sier partiets finanspolitiske talsperson i sin første kommentar til statsbudsjettet.

– Det er skattekutt til de rikeste og velferdskutt over hele fjøla, sier Kaski.

– I løpet av de siste 5 årene har de borgerlige tillatt seg å gi 583.000 kroner i snitt i skattekutt til de aller rikeste 0,02 prosentene av befolkningen, men likevel tar de seg ikke råd til å minske forskjeller og hjelpe de fattigste, sa Kaski.

I budsjettet kutter regjeringen 700 millioner kroner til folk med store aksjeformuer. Det kommer i tillegg til tidligere milliarder i skattekutt i formuesskatten.

– Til sammenligning har regjeringen bare satt av en firedel av dette til å bedre forholdene for barn i fattige familier, sier Kaski.

Les også: Vedum: – Den store taperen her blir hun gamle dama som bor på gamlehjemmet

Ostehøvel

SV påpeker også at regjeringen fortsetter med «ostehøvelkuttene» i velferden, som ledd i den såkalte avbyråkratiseringsreformen. Kuttene utgjør i alt 1,7 milliarder kroner neste år, noe som totalt gir 10 milliarder kroner mindre til velferd neste år sammenlignet med 2013, da Høyre og Frp dannet regjering.

– Det er femte året med slike kutt. Det er kutt i velferden til folk flest, alt fra sykehus, fødselsomsorg og kriminalomsorg til universitet og høyskoler, sier Kaski.

– Ingen nye tiltak for klimakutt

Hun er også uenig med finansminister Siv Jensen (Frp) i at budsjettforslaget er offensivt på klima.

– FNs klimapanel la nettopp fram en dyster rapport, der det slås fast at alle land må sette inn nye og flere tiltak for å nå klimamålene. Hvor finner vi disse? Hvor er tiltakene? Jeg ser ingen nye klimatiltak, sa Kaski.

– Regjeringen viderefører dagens klimapolitikk, som blant annet vil bidra til å kutte i regnskog, i stedet for klimakutt, selv om de prøver å late som noe annet, sier Kaski.

– Samtidig utsetter de å oppdatere bilavgiftene. Da når vi ikke våre klimaforpliktelser, noe som er skremmende når FN i dag har lagt fram en rapport som viser at det virkelig haster å ta grep om vi skal unngå svært alvorlig klimakrise, sier Kaski, som avslutter:

– Det beste med dette budsjettet er at det kanskje ikke blir vedtatt.

– En parlamentarisk avskjedssøknad

Klimaendringene tas ikke på alvor, og KrF kan umulig stemme for regjeringens forslag til statsbudsjett, mener MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm.

– Dette budsjettet er en parlamentarisk avskjedssøknad. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette budsjettet lukker døra for KrF, når Hareide sier at klima og global fattigdom, vår tids største solidaritetssak, er en prioritet, sa Une Bastholm i replikkrunden etter finansminister Siv Jensens finanstale i Stortinget mandag formiddag.

Bastholm hamret løs på det hun mener er regjeringens manglende klimasatsing og viste til at det ifølge FNs nye klimarapport blir klimakaos i verden dersom vi ikke kutter halvparten av jordas klimagasser i løpet av de neste tolv årene.

– Regjeringens budsjett kutter bare en firedel av det som trengs for at vi skal ta vår del av ansvaret, understreket hun og fastholdt at Norge må slutte å være en forurensningsprofitør.

– Rapporten om 1,5 gradersmålet viste for alle oss som ser alvoret av klimaendringene, at tålmodigheten må være slutt. Dette budsjettet er det femte på rad som går helt feil vei. Regjeringen bruker 10 milliarder mer på vei enn på jernbane, det er så godt som blottet for grønne avgifter, og de bruker en halv milliard på å redusere bompenger, men ingenting på å redusere kollektivprisene, tordnet Bastholm.

Les også: Billigere sjokolade og dyrere snus – dette betyr neste års statsbudsjett for deg

– Regjeringen bruker de gode tidene feil

– Det går bedre i norsk økonomi, men regjeringen bruker de gode tidene feil, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019.

– Dette er et statsbudsjett som kommer til å øke forskjellene mellom folk. Høyreregjeringen bruker nesten fire ganger så mye penger på å kutte formuesskatt, som på å bekjempe barnefattigdom. Det er å gå gal vei, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Støre understreker at når forskjellene øker, synker tilliten i samfunnet. Han mener budsjettets fordelingsprofil er gjenkjennelig fra tidligere budsjetter lagt fram av Høyre og Frp.

– Det kan ikke dokumenteres at skattekuttene skaper nye arbeidsplasser, men regjeringen fortsetter denne politikken. Vi kan satse mer målrettet på aktivitet og nye næringer som skaper nye arbeidsplasser. For de som har minst og sliter mest, gir dette budsjettet ingen trøst. De som har mest, kan derimot fortsatt stole på denne regjeringen, sier Støre.

Støre mener regjeringen er passive i klimapolitikken, der det ifølge Ap-lederen haster med å handle. Han mener også det er oppsiktsvekkende at en regjering der Frp sitter med justisministeren for sjette år på rad leverer et svakt politibudsjett.

– Vi har vært klare på at regjeringen bryter sentrale enigheter i forliket om politireformen. Dette budsjettet bekrefter dette, sier Jonas Gahr Støre.

– Et budsjett som tar tjenester

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener forslaget til statsbudsjett vil føre til ytterligere sentralisering av Norge.

– Dette er et budsjett som tar tjenester vekk fra folk. Ingen regjering har sentralisert mer enn Høyre og Frp. Men det er tydeligvis ikke nok å legge ned lensmannskontorer, sykehus, kommuner og fylker. I budsjettet er det altfor lite penger til kommunene. Det kommer til å gå utover barnehager, skoler og føre til trangere kår på sykehjem i hele landet, sier partilederen i sin første kommentar til statsbudsjettet.

Vedum mener budsjettet svekker norske interesser og at det vil bidra til at flere arbeidsplasser blir flyttet ut av landet.

– Regjeringen beholder 350-kronersgrensa for netthandel, og gjør dermed norske varer dyrere og utenlandske billigere. Dette er politikk for utflytting av norske arbeidsplasser. Høyre og Frp burde jobbe for flere arbeidsplasser i Norge, ikke flere i Sverige og Kina, mener partilederen.

Han mener også at budsjettet vil skape større forskjeller i Norge og at det vil ramme vanlige folk i hele landet.

– Nok en gang har regjeringen lagt fram et budsjett som gjør de aller rikeste i de største byene enda rikere, mens folk flest kun får smuler. De som tjener over én million får skattekutt, mens vanlige arbeidsfolk får omtrent ingenting. I tillegg øker bompengene i rekordfart, mens pendlerfradraget også i år går ned. Årets budsjett er derfor en dobbel straff for dem som kjører til jobben, sier Vedum.

– Mer urettferdighet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes hadde lite positivt å si etter å ha lest gjennom regjeringens budsjettforslag for 2019.

– Jeg håper forslaget til statsbudsjett aldri går gjennom, og at det heller ender opp som et testamente over fem år med borgerlig kuttpolitikk og økende ulikhet, sier Moxnes.

Rødt-lederen mener dette dytter Norge i gal retning, blant annet med at selskapsskatten kuttes fra 23 til 22 prosent. Avgiften er jevnt kuttet fra 28 prosent i 2013.

– Med kuttet i selskapsskatten er Norge med på et kappløp mot bunnen alle land taper på. Det blir en konkurranse hvor selv vinneren sitter igjen som taper, mener Moxnes.

Høyre og Frp har lenge ytret et ønske om skattelette, og Rødt er sterkt uenig.

– Men på grunn av Siv Jensens årlige skattekutt har vi 28 milliarder mindre å bruke over dette statsbudsjettet. Det er penger som er borte fra felleskassa, og som har endt opp i private lommer, sier Moxnes.

Mer fra Dagsavisen