Innenriks

Professor kaller eldrebølgen en bløff

Økonom Sindre Farstad avlyser eldrebølgen og mener andelen sysselsatte ikke faller med friskere eldre. En professor er enig og kaller eldrebølgen en bløff.

Friskere eldre og færre barn vil gjøre at andelen i arbeid ikke kommer til å falle dramatisk i framtida likevel, ifølge forsker. Illustrasjonsfoto.

Av ANB-NTB

Økonom Sindre Farstad avlyser eldrebølgen, med henvisning til at andelen sysselsatte ikke faller i framtida hvis det blir færre barn og friskere eldre.

Ideen om eldrebølgen stammer fra prognoser som viser at det i dag er 2,7 sysselsatte i sving for å forsørge hver pensjonist, mens det kun vil være 1,6 sysselsatt som gjør samme jobben i 2060, ifølge Klassekampen. Det vil kunne gå ut over velferden.

Les også: I denne sektoren er 1 av 2 jobber fortsatt deltid

– Overdrivelse

I en fersk artikkel i tidsskriftet Fagbladet samfunn & økonomi, hevder imidlertid rådgiver Sindre Farstad i Pensjonistforbundet at dette er en voldsom overdrivelse. Han legger til grunn at den yrkesaktive alderen vil øke i takt med den forventede økningen i levealder. Da vil det ikke bli færre sysselsatte sammenlignet med resten av befolkningen framover.

– Det skapes ofte et skremmebilde ved å vise at det vil være langt flere eldre i framtida. Men man må kunne forvente at en 65-åring i 2060 i gjennomsnitt er sprekere enn en 65-åring er i dag, påpeker Farstad.

Han får støtte fra professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Innlandet, som var redaktør for utgaven av fagbladet der artikkelen ble trykket.

Les også: Vurderer å saksøke Trump (DA+)

Blåser av begrepet

Jensen kaller forestillingen om eldrebølgen en bløff.

– Jeg mener dette er en konstruksjon laget for å skremme folk for å godta løsninger som de ellers ikke ville gått med på, sier han om begrepet «eldrebølgen». (ANB-NTB)

Les også: Vedum slår ut mot PR-makta (DA+)