Innenriks

Ordfører ber Norge invitere Putin

Norge bør invitere Vladimir Putin til 75-årsmarkeringen av den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark, mener ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger.

Øst-Finnmark ble frigjort fra den tyske okkupasjonsmakten av sovjetiske soldater i 1944. Det har vært tradisjon å invitere russere på besøk til Kirkenes når frigjøringen markeres, og under 70-års markeringen var den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i grensebyen.

– 75-årsjubileet for frigjøringen av Kirkenes og Øst-Finnmark er en nasjonal markering. En invitasjon til Putin vil være på sin plass, sier Rafaelsen til NRK.

Det var VG som først omtalte saken.

Markeringen han omtaler holdes høsten 2019, og ordføreren mener at Erna Solberg (H) bør be Russlands president om å komme til Kirkenes. Rafaelsen mener en slik invitasjon kan bidra til å bedre det anstrengte forholdet til naboen i øst.

Forsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener på sin side at en invitasjon til Putin kan sende feil signaler til allierte, og foreslår at Norge heller kan invitere Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Overfor NRK opplyser regjeringen at rammene for arrangementet ikke er avklart. Derfor kan de ikke kommentere hvem som er invitert til markeringen av frigjøringen.

I en epost til VG skriver den russiske ambassaden i Norge at de bifaller initiativet til Sør-Varanger-ordføreren:

«Det er en del av vår felles historie, som fortsatt forener våre folk, minnet som man bør bevare varsomt ved å utvikle tradisjoner for godt naboskap», skriver ambassaden.

(NTB)