Innenriks

Slik unngår du å bli lurt i sommerjobben

Hva gjør du om sjefen plutselig nekter deg lønn?

Av Stian Fyen, ANB

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og med det skal mange ungdommer, elever og studenter inn i arbeidslivet for første gang.

Men det er mange feller du kan gå i når du aldri før har vært i arbeidslivet. Hvert eneste år reiser LOs ungdomspatrulje landet rundt og besøker arbeidsplasser for å sjekke om alt er på stell for vikarene. Leder for sommerpatruljen, Pål Spjelkavik, sier det er flere ting man må passe på når man får seg en jobb for første gang:

•    Sørg for arbeidskontrakt

•    Sørg for at du får opplæring

•    Bruk riktig verneutstyr

•    Organiser deg

For å få ungdom til å melde seg inn i fagforening, har LO skrudd ned prisen på medlemsskap for studenter. Elever på videregående får bli medlemmer i LO gratis.

– Som leder av sommerpatruljen får jeg alltid telefoner på slutten av sommeren, enten fra ungdommer eller foreldre som forteller at de har jobbet hele sommeren, men at de ikke får en krone i lønn. Da er det to ting som skal til for at vi skal kunne hjelpe. Du må ha arbeidskontrakt, og du bør være LO-medlem. Det er veldig sjelden vi kan gå inn i en sak og gi bistand med mindre personen er organisert. Dessverre, sier Spjelkavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: NHO beskylder Ap for å undergrave trepartssamarbeidet

Arbeidskontrakt

Å sørge for at du har en skikkelig arbeidskontrakt er et av de viktigste punktene. Den hjelper deg å ha noe å slå i bordet med om du skulle havne i trøbbel.

– Det er fort gjort å lage en arbeidskontrakt, og har du ennå ikke fått kontrakt, vil jeg anbefale å gå inn på LOs hjemmesider og klikke deg fram til en standard arbeidskontrakt. Skriv den ut og fyll inn punktene. Det er ting dere allerede bør være enige om, som arbeidssted, arbeidstid, lønn, navn på arbeidsgiver og navn på arbeidstaker. Da har du papirene i orden, sier Spjelkavik.

Særlig om du havner i en situasjon hvor arbeidsgiver ikke vil betale ut lønn, har du da en skriftlig avtale å vise til.

– Hvis du skader deg på jobb, har du bevis for at du jobber der. Og i arbeidslivet er det mye dyrt utstyr. Hvis du ødelegger noe, er det fint å ha en arbeidskontrakt i tilfelle forsikringsselskapet spør etter det, sier Spjelkavik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dobbelt fare

De siste årene har LOs sommerpatrulje vært særlig opptatt av helse, miljø og sikkerhet (HMS) på arbeidsplassen. Også her pleier de å finne en rekke brudd.

– Ungdommer er overrepresentert på skadestatistikken, og det samme er midlertidig ansatte. Når du er begge deler, er det altså en dobbelt fare. Derfor håper vi arbeidsgivere og arbeidstakere tar HMS på alvor. Jeg vil spesielt stresse å opplyse om verneombud. Alle norske foretak skal ha verneombud, god opplæring i HMS-rutiner og du skal vite hvem verneombudet er, sier han.

Du har også krav på opplæring. Og for opplæring skal du ha samme lønn som for vanlig arbeid.

– Ansvaret for opplæringen ligger hos arbeidsgiver. Når du er i opplæring, er du på jobb. Da har du krav på den samme lønna som resten av arbeidstiden. Vi har sett tilfeller med «prøvejobbing», der folk jobber gratis i noen måneder. Det er ikke lov. Det er heller ikke lov med redusert lønn under opplæring, sier patruljelederen.

Les også: Rådmenn tjener dobbelt så mye som kommuneansatte flest

Lønn er komplisert

Mange unge lurer også på hva som er en anstendig lønn for sommerarbeid. Spjelkavik sier lønn er et vanskelig spørsmål. Lurer du på om lønna du er tilbudt er god nok, anbefaler han deg å ta kontakt med sommerpatruljen på 81001999.

– Lønn er litt komplisert og avgjøres i stor grad av alder, kompetanse og type arbeid. Vi pleier å se på tariffavtale for bransjen og svarer deretter. Unge har også muligheten til å ringe oss før de signerer kontrakten. Du må ikke signere med en gang. Ta kontrakten med hjem før du signerer og vis den til foreldrene dine, en lærer eller send den til oss, sier han.

Samtidig understreker Spjelkavik at de aller, aller fleste unge trives i sommerjobben sin og jobber under helt lovlige forhold.

– De siste årene har vi jevnt over funnet brudd hos 20 prosent av de vi har truffet. Det vil si at 8 av 10 ungdommer jobber under helt lovlige forhold. Når vi snakker om HMS og mangelfulle kontrakter, høres det skummelt ut, men de aller fleste har det bra i sommerjobben sin, sier han. (ANB)

Mer fra Dagsavisen