– Ap undergraver trepartssamarbeidet

NHO synes det er nedslående at SV og Ap nå tar kampen om pensjon fra første krone til Stortinget.

Etter de dramatiske forhandlingene mellom NHO og LO i vår, som nesten endte med storstreik, sto det igjen én stor konfliktsak partene ikke ble enige om: Pensjon fra første krone.

Nå har SV og Ap fremmet forslag i Stortinget i tråd med LOs krav om at pensjonsopptjening i den obligatoriske tjenestepensjonsordningen, starter fra første krone man får i lønn. I dag er det nemlig slik at arbeidsgiver ikke trenger å betale inn pensjon fra første lønnskrone til dem som er under 20 år eller har små stillingsbrøker. For lønn under 94.000 kroner (1G) kan du også få begrenset pensjonsopptjening.

Les også: Over en million kan få pensjonsløft

– Forstemmende

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, mener opposisjonen blander seg i det som ble et «balansert oppgjør».

– Et samlet næringsliv sto opp mot dette kravet fra LO, og det er forstemmende at det ikke gjør større inntrykk på Arbeiderpartiet, sier Melsom til Dagsavisen.

Melsom viser til beregninger gjort av en arbeidsgruppe regjeringen satte ned, som viser at næringslivet kan få en ekstrakostnad på opp mot 3,5 milliarder kroner om disse forslagene blir en realitet.

Hun er enig med leder av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), som til NRK onsdag sa at Ap undergraver trepartssamarbeidet mellom LO, NHO og staten, ved å ta dette forslaget til Stortinget.

– Det undergraver trepartssamarbeidet så lenge det påvirker forhandlingsdynamikken. Det handler om respekten for hva partene har blitt enige om, sier NHO-direktøren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tror på rødgrønn samling

Den påstanden avviser finanspolitisk talsperson i Ap, Rigmor Aasrud, kontant.

– NHO-leder Kristin Skogen Lund sa jo selv til TV 2 rett etter mekling at spørsmålet om obligatorisk tjenestepensjon er en sak for Stortinget.

– Hva vil det bety for folk om dette kravet blir en realitet?

– Det kan bety 10.000 kroner mer i året i pensjon, men det tallet må tas med en del forbehold, sier Aasrud og viser til at hvordan dette slår ut henger også sammen med hvor lenge den enkelte har jobbet i en bedrift, alder og en rekke andre faktorer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

KrF og Sp i tenkeboksen

Hun har tro på at SV og Ap skal klare å samle opposisjonen bak forslaget.

– Dette er jo et rettferdighetskrav som jeg venter at de rødgrønne partiene og Kristelig Folkeparti vil stille seg bak, sier hun.

Senterpartiet opplyser at de ikke har bestemt seg for om de vil støtte Ap og SV i saken.

Heller ikke KrF har bestemt seg.

– Dette er en endring som potensielt vil få store konsekvenser for mange. Derfor vil vi sette oss grundig inn i saken før vi bestemmer oss, sier finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Les også:Pensjonsfloken som gjenstår