Innenriks

Voldsforsker: – Det er godt dokumentert at ungdom kan bli negativt påvirket av gangster-rap

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er ikke i tvil om hvorvidt gangster-rap kan få ungdom til å utføre vold.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) gikk nylig hardt ut mot Arbeiderpartiets Jan Bøhler etter at sistnevnte pekte på amerikansk gangster-rap med voldelige tekster som noe av det som kan påvirke utsatt ungdom  i negativ retning.

– Det er en fare for at noen av de mest utsatte ungdommene blir påvirka, sa Bøhler.

– Dette er en ekstremt gammeldags tankegang som jeg trodde vi var forbi, mente kulturministeren om Bøhlers utspill.

Les også: Hiphop-låt ble gangster-bråk

– Godt dokumentert

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er imidlertid ikke i tvil: Det er groruddølen Jan Bøhler som har rett.

– Det Trine Skei Grande sier stemmer ikke med forskningen. Det er godt dokumentert at ungdom kan bli negativt påvirket av gangster-rap, sier Bjørnebekk, som gjennom en årrekke har forsket på blant annet ungdomsvold og gjengkriminalitet.

Ifølge Bjørnebekk er det spesielt musikkvideoer med voldelig innhold, men også tekstene som kan påvirke ungdom som allerede befinner seg på skråplanet i en negativ retning.

– I trøblete grupper som er fascinert av vold, ser man eksempler på at de ser disse gangster-rap videoene om igjen og om igjen. Det kan gi automatiske tanker og bevegelser som de tar i bruk, for eksempel hvis det er noen kampsportbevegelser i videoene. Jeg har gjort intervjuer med ungdommer som utfører vold, og da har jeg sett dette fenomenet veldig tydelig, konstaterer voldsforskeren.

Les også: Natteravner i møte med politiet etter ny steinkasting

Har sans for Bøhlers anti-gangster-rap

Bjørnebekk viser til studien «How Fantasy Becomes Reality» av psykologen Karen Dill.

– Den viser hvordan det å se på fantasi og bli fascinert av det, og den viser hvordan det for noen i neste omgang blir en realitet. Personer som er i en risikosone, personer som er fascinert av ulike typer for vold blir påvirket og kan komme til å ta volden i bruk, og kan også bli aggressive av å se på slike ting, sier voldsforskeren.

Vanlig ungdom som ikke har en voldelig og problematisk atferd i utgangspunktet, blir ikke påvirket av dette, ifølge Bjørnebekk.

– Hva tenker du om Jan Bøhlers anti-gangster-rap. Er dette noe som kan fungere overfor utsatt ungdom eller er det bare tull?

– Det er ikke bare tull. Han er sikkert ikke så veldig opplest på forskning, men han gjør akkurat de rette tingene. Dette er et av bidragene som kan hjelpe, men man må selvfølgelig sette inn en rekke andre tiltak også, sier Bjørnebekk.

Les også: To biler totalt utbrent på Vestli i Oslo

Liten tro på fritidsklubber

Forrige helg ble en natteravn truffet av en stor stein i hodet på Stovner. En ungdomsgjeng sto bak steinkastingen, og det er bare en av flere voldsepisoder som har skjedd i området på Oslos østkant den siste tida.

– Hvordan skal man få slutt på denne volden, Bjørnebekk?

– Det som er viktig er først og fremst å få skilt disse ungdommene, så de ikke er sammen. Så må man finne risikofaktorene til den enkelte og sette inn fokustiltak mot den enkelte person og den enkelte familie. Der må politiet inn. De kan gjøre analyser gjennom bekymringssamtaler. Og så må man ha samarbeid med barnevern og institusjoner. Noen trenger kanskje å være på institusjon et helt annet sted enn på Stovner. Det er viktig å komme inn i positive grupper. De må oppleve hverdagsmestring, gjennom målrettede tiltak mot den enkelte.

– Hva tenker du om de løsningene politikerne diskuterer i offentligheten?

Fritidsklubber er noe alle nevner, og det er noe som ikke virker forebyggende dersom det ikke er det ikke er kompetent personale som jobber der, og hvis man ikke splitter opp miljøet. Hvis gruppene samles der kan det være kriminalitetsgenererende, og ikke det motsatte, så fritidsklubber er ikke den store løsingen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: