Ved midnatt i dag går fristen ut for å melde seg som avsender av sexmeldingen til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete. Dersom ingen har tatt på seg skylden innen den tid, vil generalsekretær Knut M. Olsen anmelde forholdet i morgen, skriver NTB.
Det er det liten vits i, mener jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen (UiB).
– Jeg stiller meg svært tvilende til om dette er straffbart, og i så fall er det snakk om et beskjedent lovbrudd, sier Marthinussen.
Les også: – Jeg håper Ola bruker makten sin til å få fram sannheten
Mangler bevis
Det var i februar 2016 Navarsete fikk meldingen «Vi har lyst på fitta di» fra telefonen til en Sp-topp som var på hyttetur sammen med ni andre menn. Av dem var sju sentrale partifolk, deriblant Ola Borten Moe. Borten Moe har inntil videre fratrådt som nestleder i Senterpartiet.
Ingen av mennene har foreløpig tatt på seg skylden. Eieren av telefonen, Morten Søberg, har forklart at han la fra seg telefonen på et bord mens han var ute på toalettet.
Dermed har politiet få spor å gå etter, påpeker Marthinussen.
– Det finnes ingen tekniske bevis, og da kan ikke politiet gjøre annet enn som i amerikanske filmer hvor de snur lampen mot den mistenkte og spør: «Var det deg?», sier han.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
– Bør ordne opp selv
Og det kan Senterpartiet klare selv, ifølge Marthinussen.
– Politiet kan ikke gjøre mer enn Senterpartiet selv. Realiteten er at vi ikke vet hvem som sendte meldingen, og det finnes ingen praktiske muligheter til å finne ut av det med mindre noen står fram, sier han.
Ifølge NTB er det selve handlingen Sp vil anmelde til politiet, all den tid man ikke har en konkret person å knytte til saken. Dermed vil det være opp til politiet å vurdere saken videre.
Jussprofessoren mener også det er galt av Sp å be politiet bruke ressurser på en sak som trolig vil bli henlagt.
– Det framstår lite gjennomtenkt at et politisk parti, som er del av et storting som står ansvarlig for at politiet må prioritere som de gjør, skal be politiet bruke ressurser på dette, sier Marthinussen, og fortsetter:
– Det virker som om de later som om de gjør noe med saken, og det burde de holde seg for gode for. Det er en fallitterklæring at de ikke klarer å ordne opp selv og i stedet anmelder noe som ikke hører hjemme hos politiet.
Kommentar: Full fyr i fjøset (Arne Strand)
Ville ikke tatt saken
Også privatetterforsker Finn Abrahamsen tror sjansen for oppklaring av trakasseringssaken er minimal. Abrahamsen er tidligere politioverbetjent og ledet voldsavsnittet i Oslo-politiet fram til 2007.
– Hvis telefonen havnet hos politiet umiddelbart etter hendelsen, kunne de ha tatt en DNA-test av alle ti og funnet ut om telefonen ble brukt av noen andre enn eieren. Det er ikke sikkert det hadde gitt resultater, men det er uansett for sent nå, sier Abrahamsen.
Selv sier privatetterforskeren at han neppe ville ha tatt på seg oppgaven med å finne den skyldige.
– Bevismessig er det ingen tvil om at meldingen er sendt fra én persons telefon, og da må de andre som var til stede bekrefte eller avkrefte om telefonen lå igjen på bordet slik eieren sier. Det er ikke en enkel sak å håndtere, sier Abrahamsen.
Les også: Navarsete skuffet over håndteringen av sexsjikane
Han er enig med jussprofessor Marthinussen i at det er bortkastet å be politiet bruke tid på å etterforske saken.
– I dag har ikke politiet kapasitet til å håndtere alvorlig kriminalitet, og så skal de bruke ressurser på dette. Det blir jo helt vilt, sier Abrahamsen, som har et klart råd til Senterpartiet:
– Jeg vil anbefale dem å ordne opp i dette selv uten å bruke penger på å leie inn meg privat eller be politiet se på og henlegge saken.
Les også: Ola Borten Moe fratrer som Sp-nestleder inntil videre, melder NRK
Håper på oppklaring
Mandag samlet sentralstyret i Sp seg til et telefonmøte om sexmeldingen, hvor de ble enige om å fortsette arbeidet med å finne ut av hvem som sendte den.
Dagsavisen forsøkte tirsdag å få en kommentar fra generalsekretær Knut M. Olsen om den videre håndteringen, uten hell. Nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim skriver imidlertid i en SMS at hun stiller seg bak Sp-lederen beslutning om å anmelde saken og at hun opplever at resten av sentralstyret slutter opp om det samme.
Tvinnereim skriver at hun håper politianmeldelsen vil føre til en oppklaring.
– Vi håper det vil øke sjansen for at noen tar på seg ansvaret, men primært håper vi at dette løser seg før vi kommer dit.
Les også: Sp-ledelsen kontaktet ikke alle hytteturdeltakerne