Innenriks

SV ber oljepartiene slutte å sutre over oljen: – Lofoten-slaget er tapt

SV-leder Audun Lysbakken mener oljeminister Terje Søviknes må slutte å sutre over at småpartiene blokkerer Lofoten-olje.

Av Stian Fyen, ANB

– Jeg skjønner at det kan være frustrerende for Søviknes å ikke få gjennomført sin dårlige politikk, men det er faktisk sånn at det er småpartiene som ivaretar folkeviljen i denne saken, sier Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Demokratisk problem

Utspillet kommer etter at olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tidligere denne uka refset småpartiene SV, Venstre og KrF for å ha blokkert en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Søviknes mente det var et demokratisk problem at man ikke har gjennomført en slik utredning selv om det har vært flertall på Stortinget for dette i en årrekke.

– Søviknes sier at vern av LoVeSe er «en demokratisk utfordring for Norge». Undersøkelse etter undersøkelse viser at flertallet av nordmenn er imot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvem er det som egentlig er det demokratiske problemet her? sier Lysbakken.

I april i år gjennomførte Respons en undersøkelse for Aftenposten som viste at kun én av tre nordmenn vil utvinne olje i disse områdene. 43 prosent ønsket å la olja ligge.

– Søviknes må slutte å sutre over at han ikke får flertall for dette meningsløse prosjektet. Det er Frp, H og Ap som hele tiden inviterer til omkamp. Det er på tide å innse at slaget er tapt, og at de har folket mot seg, sier Lysbakken.

Enighet i Stortinget

De siste fire årene er det KrF og Venstre som har sørget for et midlertidig vern av LoVeSe gjennom sin samarbeidsavtale med regjeringen. 
I disse dager sitter Venstre i regjeringssonderinger med Høyre og Frp. Nestleder Ola Elvestuen sier til NTB at vern av disse områdene er blant sakene som står øverst på blokka denne gangen også.

Elvestuen minner om at stortingsflertallet i forrige periode samlet seg om vern – et flertall Frp var en del av gjennom samarbeidsavtalen.

– Jeg forutsetter at Søviknes også stiller seg bak den enigheten vi hadde i Stortinget i forrige periode, sier Elvestuen til NTB.

– Oljeministeren må nok forholde seg til de demokratiske spilleregler også når han veldig, veldig gjerne vil noe annet enn flertallet, sier Lysbakken.

I de åtte rødgrønne årene sørget SV og partileder Audun Lysbakken for at Lofoten, Vesterålen og Senja ble midlertidig vernet for konsekvensutredning og oljeboring. De siste fire årene har Venstre og KrF sørget for det samme, selv om det store stortingsflertallet er for en konsekvensutredning. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix