Innenriks

Får ny jokerrolle

Fram til nå har Høyre og Frp kunnet gå til Venstre for å få flertall. Nå får i stedet valgtaperen KrF makt til å felle regjeringen i flere store saker.

KrF har mistet makt i form av stemmer og verdifulle mandater. Men:

– Selv om vi blir en gruppe på bare åtte representanter, blir perioden vi går inn i nå annerledes. For regjeringen har ikke lenger flertall med verken KrF alene eller Venstre alene, påpeker KrFs stortingsrepresentant Geir Bekkevold.

– Vi har på en måte sterkere kort i Stortinget denne gang, mener Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

I går satt KrF i krisemøter for å diskutere hva som ga KrF det sjokklave resultatet: 4,2 prosent – det dårligste resultatet på over 80 år.

Regjeringspartiene Høyre og Frp kunne juble over valgseier, men med visshet om at det kan bli mer hodebry med KrF nå.

Les også: Skei Grande: – Utelukker ingenting

Kan felle regjeringen

For etter 2013-valget hadde Høyre og Frp til sammen 77 mandater. Med det kunne de sikre seg flertall på 85 mandater i Stortinget gjennom enten KrFs ti mandater eller Venstres ni.

Nå har de derimot bare 72 mandater, samtidig som KrF har mistet to mandater og Venstre ett. Selv om Venstre har åpnet for å gå inn i Solberg-regjeringen gir det likevel ikke flertall for Høyre og Frp. Det setter KrF i en posisjon de ikke hadde før: De alene kan felle regjeringen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Politikken vil avgjøre

KrF-leder Knut Arild Hareide har vært tydelig på at det ikke vil skje nå, men at regjeringen ikke kan forvente å sitte trygt.

– Den regjeringen vil selv bestemme hvor farlig den lever. Det er jo politikken som gjelder, sa Hareide til NTB.

Nestleder Olaug Bollestad vektlegger det samme:

– Vi skal være konstruktive. Vi feller ikke en regjering bare vi kommer inn i stortingssalen. Dette handler om politikk, sier hun til Dagsavisen.

Hun vil ikke spekulere i hvilke saker de vil kunne felle regjeringen på.

Les også: Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

Bioteknologi

Partifellen Bekkevold derimot – som ser ut til å beholde stortingsplassen, trekker frem bioteknologi-saker:

– Her er det mange etiske utfordringer, og mange viktige saker for KrF, sier han.

Han viser blant annet til at de var svært skuffet over tvillingabort-vedtaket tidligere i vår og flere saker kan komme som har blitt utsatt inntil videre.

Brosvik i Sogn og Fjordane nevner flere muligheter:

– Budsjettsaker, der det blir store skatteletter og lite til fellesskapet. Og u-hjelp-satsingen.

Akkurat nå handler det likevel mest om å ta en fot i bakken, mener KrF-erne. Hva som gikk galt i valgkampen, vil de ikke konkludere med. Men de fleste er enige om én ting:

– Vi skulle brukt mye mer tid på å snakke om vår politikk. I stedet har vi blitt sittende og prate om hvordan samarbeidssituasjonen blir etter valget. Det er en frustrasjon vi har kjent på, sier Anders Tyvand, stortingsrepresentant for Vestfold, som sammen med Hans Olav Syversen nå ryker ut fra tinget.

Les også: Frp vant valgkampen på sosiale medier