Innenriks

Ble valgets store taper: Nå mener han Ap har større spillerom på Stortinget

Ap-leder Jonas Gahr Støre mente økte skatter og stengt dør for MDG og Rødt var riktig strategi.

Etter oppvaskmøtet i Arbeiderpartiets sentralstyre i ettermiddag lovte Ap-leder Jonas Gahr Støre en ærlig og grundig gjennomgang av valgkampen, der partiet har gjort sitt dårligste valg siden 2001.

Nå setter Ap igang en granskning av hva som har gått galt, både politisk og organisatorisk.

– Det er ikke snakk om en havarikommisjon, vi har ikke vært i et havari, sa Ap-lederen under pressekonferansen på Folkets hus.

Avviser leder-spørsmål

Hele partiet skal delta i diskusjonen fram mot landsstyremøtet neste uke. Da trekker sentralstyret sin konklusjon om årets valgkamp. Spørsmålet om Støre skal fortsette som partileder, ble ikke engang nevnt på møtet, sier nestleder Hadia Tajik, ifølge NTB.

– Jeg er valgt av Arbeiderpartiets landsmøte, og det forholder jeg meg til. Jeg tar det ansvaret på fullt alvor og er derfor hundre prosent motivert for å gå videre, sa Ap-lederen.

– Større spillerom

Støre sier til Dagsavisen at han nå avventer hvordan KrF og Venstre vil definerer sin nye rolle overfor regjeringen. De fire borgerlige partiene møttes i statsministerboligen i kveld på invitasjon fra statsminister Erna Solberg.

Til tross for at Ap er valgets store tapere, sier Støre at spillerommet for partiet i Stortinget nå er større.

– Hvordan skal dere bli en maktfaktor i Stortinget? Hva tenker du om mulighetene for å felle regjeringen? 

– Stortinget har en annen sammensetning. Regjeringen har et vanskeligere flertall. Vi skal bruke det spillerommet som jeg opplever i Stortinget er større nå enn det var i forrige periode, sier Ap-lederen.

– Vi er åpne for å finne flertall i saker som vi kan ha felles med andre partier, også KrF.

Målet for partiet blir å knytte kontakter med partier som er i opposisjonen til den sittende regjeringen, sier Støre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Stolte på KrF og Venstre

Under pressekonferansen sa partilederen at Aps åpning mot KrF og Venstre under valgkampen ble gjort med utgangspunkt i signaler ga om Frp i regjering.

Men Ap-døra til partiene sto åpen også etter KrFs og Venstres landsmøter, der partiene gikk inn for Solberg som statsminster. Det ble Ap-lederen konfrontert med.

– De to partiene har sagt i store deler av perioden at de ønsker å bytte Frp ut av regjering. Landsmøtevedtakene deres var veldig klare på det. Jeg sa i mitt landsstyreinnlegg før landsmøtet i vår at for Ap er det viktig å ha en åpen dør til sentrum med det forbeholdet at vi kan bytte ut Frp i regjering, sa Støre.

Ap-lederen sier at han aldri vært et «sekund i tvil» om at et regjeringssamarbeid for Ap med Venstre var utenkelig, med tanke på hvordan samarbeidet med partiet i Stortinget har vært og hvilke saker Venstre har prioritert, som arbeidslivsspørsmål.

– Men samtidig har jeg vært opptatt av å ikke lukke den døren. Det har vært bred oppslutning rundt det i Aps organer, sa Støre.

Døra mot KrF og Venstre ble først lukket i innspurten før valget.

– Det var naturlig, da begge posisjonerte seg slik at de valgte Solberg, uten å ta høyde for at hun allerede hadde valgt Frp. Da hadde de indirekte valgt Frp. Da var det greit for oss å avklare slik vi gjorde på slutten av valgkampen, sa partilederen.

Målet var hele tiden å bytte ut Frp i regjeringen, gjentok Støre. Det lyktes Ap ikke med. Derfor må partiet også gjennomgå om valget av denne strategien og utspillene var riktig, sa Ap-lederen.

– Riktig å stenge døra for MDG og Rødt

Viktige veivalg under valgkampen, som å fronte skatteøkning og å lukke døra til MDG og Rødt, var også bredt forankret i partiorganisasjonen, sa Ap-lederen på pressekonferansen, da han ble konfrontert med spørsmål om det.

–  Hvorvidt vi traff på det og hvorvidt det var riktig hele veien, det skal vi ha en ærlig igjennomgang av. Jeg mente det var riktig, sa Støre.

Les også: Regjeringsutvalg vil vurdere sperregrensen

–  Nådde ikke fram

Ap-lederen erkjenner overfor Dagsavisen at partiet ikke nådde ut med budskapet i valgkampen om hvorfor de skulle øke skattene. Dette var et ledd i Aps ønske å markere forskjell til Solberg-regjeringen, sier han.

– Hvordan har velgerne deres kunne gjenkjenne en tydelig forskjell mellom Ap og Høyre i valgkampen?

– Vi har vært tydelige på at hvis vi skal få til en tidlig innsats i skolen og et kvalitetsløft for de eldre, da kommer det til å koste. Da er det tydelig av oss å si at da har vi ikke råd til store skattekutt og at vi må ta fra dem som har mest fra før. Det nådde ikke fram, sier Støre.

Han mener Ap har markert en klar forskjell mot regjeringens politikk i synet på statlige eierskap, fiskeripolitikk og landbrukspolitikk. Dersom Frp holder sitt valgløfte om å fjerne formueskatten og eiendomsskatten, vil det gi dramatiske konsekvenser for kommunene, sier Ap-lederen.

– Må snakke et språk folk forstår

– Dere hadde en stor, mulig velgergruppe fra fagbevegelsen, men også fra sosialt utsatte grupper, som minstepensjonister. Hvordan har dere klart å ikke mobilisere mange nok velgere? 

– Jeg vil ikke konkludere med det på dag én av vår oppsummering. Men dette skal vi gå ordentlig inn i.

–  Hvordan skal dere strekke ut en hånd til disse velgergruppene? 

– Vi må snakke et språk som de forstår, være til stede der de er til stede og ha troverdighet innenfor de spørsmålene. Det mener jeg er innenfor rekkevidde. Det er disse gruppene vi er til for. Mange av dem stemte på oss, men ikke mange nok. Vi hadde et mobiliseringspotensiale som vi ikke fikk ut.

– Skal vinne velgerne tilbake

– Det skapes et inntrykk av at det er et Ap som ikke er gjenkjennelig for grasrota. Har dere vært for like Høyre? 

– Vi gikk tilbake tre prosent. Jeg er ikke enig i at grasrota ikke kjenner igjen Arbeiderpartiet. Vi gikk tilbake og beklager det. Men vi skal gjøre alt vi kan for å vinne disse velgerne tilbake igjen, først i tillit og så i stemmer. Høyre skal merke at vi er et parti i tydelig opposisjon til dem.

Under pressekonferansen ble Støre konfrontert med spørsmål om hvorfor Ap ikke justerte kursen og strategien underveis i valgkampen. Dette svarte partilederen:

– Vi snakket om arbeid, helse, skole og klima. Det var det som førte til dette resultatet.

Partisekretær Kjersti Stenseng understreket at de underveis i valgkampen involverte fylkesledelse og sentralstyre for å ta «en fot i bakken» på valgkamp-strategien og om partiet nådde ut.

–  Strategien og valgkampen var godt forankret i partiet, helt til siste dag, sa Stenseng.

Les også: Solberg til Venstre og KrF: – Veien til makt går via oss