Innenriks

Politiet kjøpte de mest støyende helikoptrene

Justis- og beredskapsdepartementet og politidirektoratet (POD) la lite vekt på støy da de kjøpte nye helikoptre til beredskapssenteret på Taraldrud i Ski.

Det nye politihelikoptret (AW 169) er levert av den italienske produsenten Leonardo. Men de støyer mer enn de gamle politihelikoptrene. De tre nye helikoptrene skal stasjoneres på det planlagte beredskapssenteret på Taraldrud når det står ferdig.

Mandag undertegnet Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet kontrakten om tre nye politihelikoptre av typen AW169 fra Leonardo Helicopters i Italia. Disse støyer langt mer enn dagens helikoptre, skriver Teknisk Ukeblad.

Ifølge europeiske luftfartsmyndigheter (EASA), avgir AW169 3,6 desibel mer støy enn dagens Airbus-politihelikoptre målt ved overflyging. Sammenlignet med det tredje alternativet som ble vurdert, Airbus' H145-modell, avgir AW169 4,6 desibel mer støy ved overflyging.

Ifølge Aage Jørgensen, prosjektleder for Airbus Helicopters-agenten Østnes Helicopters, ble støy kun vektet med 0,0845 prosent i anbudskonkurransen.

– Vi er overrasket over at støysignaturen blir vektlagt så lite. Ikke bare med tanke på Taraldrud, men også fordi dette er helikoptre som skal brukes som observasjonsplattform for politiet og man skulle tro det var vesentlig å holde en lav profil, sier han.

Les også: 10.000 boliger trues av politistøy

Politiinspektør Torgeir Haugen i POD understreker på sin side at AW169 ble valgt ut ifra en samlet evaluering basert på ytelse, pris og risiko.

Helge Marstrander, talsperson for aksjonen «Stopp støyen», er skuffet.

– Når vi vet at begge kandidatene tilfredsstilte alle politiets krav, er det både skuffende og uforståelig at man velger det helikopteret som støyer mest, sier han. (NTB)

Les også: - Kravene fra støygruppa er helt uaktuelle