Innenriks

Steinerskole driver ulovlig

Førsteklassinger på steinerskolen på Nesodden går i barnehage uten at skolen kontrollerer at de får skoletilbudet de har krav på etter loven. Svært alvorlig, sier direktoratet.

Det slår Utdanningsdirektoratet fast i et vedtaksbrev datert 4. januar 2017.

Etter et tilsyn ved Rudolf Steinerskolen Nesodden, mener Utdanningsdirektoratet at skolens organisering av elever på 1. trinn, bryter sentrale forutsetninger i Friskoleloven «i alvorlig grad».

Utgangspunktet er at steinerskolene i Norge, i forbindelse med innføring av skolegang for 6-åringer, fikk tillatelse til at opplegget for førsteklassingene kunne legges til steinerbarnehager forutsatt at visse krav ble oppfylt.

Opplegget skulle følge lov om grunnskolen, oppfylle nasjonallæreplan, ikke gi statlige merutgifter og ha statlig godkjenning.

– Vår vurdering er at dette er meget alvorlig. Det innebærer at skolen og styret ikke vet om elevene får den undervisningen de har krav på og om de har det bra på skolen med et godt psykososialt miljø, sier avdelingsdirektør Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet.

Les også: Selma (5) om vinteren som ikke kommer: – Det er Jesus som lager snøen, og nå har han slutta

Filmet av Olin

Skolen har organisert 1. trinn slik at flertallet av elevene får sitt opplæringstilbud i barnehager. For skoleåret 2016/2017 er dette 20 elever fordelt på fire aldersblandede avdelinger i de to barnehagene Solsikken Steinerbarnehage og Aurora Steinerbarnehage. I tillegg er det ti elever i en egen klasse på skolen.

Filmskaper Margreth Olins kommende dokumentarfilm «Barndom» er spilt inn i barnehagen Aurora, der Olin blant annet har fulgt de eldste barna gjennom deres siste år i barnehagen. Filmen skal etter planen ha premiere i mars.

Ifølge direktoratet er det er ingen ansatte i skolen som har med det daglige tilbudet til elevene i barnehagen å gjøre. Elevene er på aldersblandede avdelinger for barn fra tre år og oppover, og er sammen med de yngre barna en vesentlig del av tida de er i barnehagene. Selve undervisningen foregår fortløpende gjennom de vanlige aktivitetene barna deltar på i løpet av dagen.

«Utdanningsdirektoratet vurderer at skolen ikke har kontroll med om elevene i barnehagen mottar skoletilbudet de har rett og plikt til, og som skolen har forpliktet seg til å tilby» heter det i vedtaket fra direktoratet.

– Vi er rett og slett usikre både på om det faglige og det psykososiale miljøet holder mål; om barna får undervisningen de har krav på fra kvalifiserte lærere og om de har det trygt og godt på skolen.

– Dette er også bakgrunnen for at vi allerede er i gang med ytterligere tilsyn der både innholdsmessige krav og selve skolemiljøet gås nærmere etter i sømmene, bekrefter Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan miste støtten

Skolen har ifølge direktoratet fått pålegg om å rette opp i forholdene med frist onsdag 8. februar.

I motsatt fall risikerer skolen kraftige sanksjoner. Styret ved Rudolf Steinerskolen Nesodden har isteden vedtatt å ta førsteklassingene ut av barnehagen og overføre dem til den ordinære Steinerskolen fra mandag neste uke – to dager før Utdanningsdirektoratets frist går ut. Dette bekrefter daglig leder Ina Talos ved steinerskolen på Nesodden. Styreleder Tor Segelcke har etter Utdanningsdirektoratets tilsyn trukket seg. Nestleder Elin Larsen svarte ikke på Dagsavisens henvendelser onsdag ettermiddag.

Tilsynsrapporten konstaterer at forholdene er så alvorlige at Steinerskolen kan miste godkjenning for å drive friskole, og at direktoratet kan kreve tilbakebetalt statsstøtte:

– Vi utelukker ikke at det kan bli aktuelt å trekke tilbake skolens godkjenning eller kreve tilskudd tilbake hvis ytterligere undersøkelser viser omfattende og alvorlige brudd på regelverket ved skolens øvrige virksomhet, sier avdelingsdirektør Dahlberg. Hun forteller at skolen har varslet direktoratet om at de vil rette opp i forholdene før fristens utløp. Hvilke tiltak dette i praksis medfører, er opp til skolen å vurdere.

Les også: 150 barnehageplasser legges ned: Her kommer kuttene

Spesiell sak

Avdelingsdirektør Bente Barton Dahlberg medgir at saken er spesiell, og kommenterer spørsmål om direktoratet har sett noe lignende slik:

– Vi har hatt alvorlige saker tidligere, men ingen saker der organiseringen av første trinn sår tvil om barna får den opplæringen de har krav på, sier hun.

Skolens svar

Daglig leder Ida Tálos ved Rudolf Steinerskolen Nesodden svarer Dagsavisen skriftlig:

«Tilsynsrapporten fra Utdanningsdirektoratet påviser mangler i sikringssystemene, som skolens ledelse nå jobber hardt for å rette opp i, dette gjøres i samarbeid med myndighetene.

Vi har forholdt oss til en dispensasjon som ble gitt steinerskolene etter seksåringsreformen, i 1996. Våre seksåringer har siden da fått sin opplæring i barnehagene. Skolen har samarbeidet med barnehagene om førsteklassingenes pedagogiske tilbud, og har hatt oversikt over deres planer, som følger steinerskolenes læreplan for 1. trinn.

Tilsynsrapporten peker på at det er ulovlig for en skole å kjøpe opplæringstjenester samt at det er strenge krav til samlokalisasjon for en skole. På denne bakgrunn har skolens styre og ledelse besluttet at alle førsteklassingene heretter skal få sitt pedagogiske tilbud på skolen, hvor vi allerede har en tredjedel av årets seksåringer. Det stemmer altså ikke at tilbudet blir lagt ned. Det blir bare flyttet til skolen.

Elevene vil fortsette å følge steinerskolenes godkjente læreplan.

Vi mener våre seksåringer har hatt et godt tilbud i barnehagene. Men vi ønsker nå å gi et helhetlig tilbud til hele trinnet, samtidig som vi på en forsvarlig måte sikrer å oppfylle alle krav fra Utdanningsdirektoratet.»

Mer fra Dagsavisen