Innenriks

– Fakta slår ikke i hjel følelser

Trump-seier bidrar til sosialdemokratisk selvransakelse om populismens fremvekst. – Vi må selv ta noe av skylden. Det er de som har minst som har gått til høyrefløyen, sier den danske sosialdemokratiske lederen, Mette Frederiksen.

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård og Marie De Rosa

– Med Trump på den andre siden av Atlanteren skal vi forsterke det nordiske samarbeidet, sier Mette Frederiksen, som er leder av det sosialdemokratiske partiet i Danmark.

Sammen med sine skandinaviske kollegaer avsluttet hun i går årets SAMAK-samling i Oslo med frokost hos sentrum-venstre tenketanken Agenda.

Les også: Arbeidere i løse luften

– Må ha dømmekraft

Fredag tar Donald Trump over som president i USA. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre forklarer at hans uro ikke nødvendigvis er mest knyttet til Trumps politiske program, men heller Trumps personlighet.

– Det amerikanske presidenter sier når de skriver sine memoarer er at den største utfordringen var å møte verden hver morgen. Du må i løpet av den dagen ta mange viktige beslutninger som ikke står i noe program, og som du ikke har forberedt deg på. Da må du ha egen dømmekraft og gode team. Det er dét du virkelig blir testet på, sier Støre til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tid for selvransakelse

Den overraskende valgseieren til den uerfarne og kontroversielle kandidaten har blitt tolket som et uttrykk for en tillitskrise, og en følelse av utrygghet og urettferdighet i befolkningen. Dette var et av temaene de nordiske arbeidertoppene diskuterte i fine omgivelser i Holmenkollen denne uka. Her er også Ap åpen for selvransakelse. Noe må endres.

– Fakta slår ikke i hjel følelser, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, som etter USA-valget har vært tydelig på at politikerne må begynne å snakke på en måte som treffer vanlige folk.

– Motstanderne våre skaper ekskluderende, norske myter. Frp sier at i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. I Norge er vi kristne, sier andre. Vi møter ikke dette ved å la være å snakke om det nasjonale, men vi må gjøre det på en inkluderende måte, sier Tajik.

Les også: Trumps Twitter kan skape millitære aksjoner

– Hvem betaler?

Frederiksen er enig i at de sosialdemokratiske partiene må peke på seg selv, for å forstå fremveksten av høyrepopulistiske strømninger.

– Det er de som har minst som har gått til høyrefløyen. Det er også vår skyld, påpekte Frederiksen på Agenda-frokosten.

Hun mener at de sosialdemokratiske partiene må møte dette ved å angripe utryggheten på arbeidsmarkedet. Deltakerne på SAMAK-konferansen avsluttet i går med å ta innover seg det faktum at det i dag er 932.000 arbeidsløse i Norden.

– Det er en voksende ulikhet i mange samfunn nå, som er med på å generere at flere søker seg mot fløyene. Derfor er det beste vi kan gjøre som nordiske sosialdemokrater, er det vi alltid har gjort: Vi må løse menneskers problemer, sier Frederiksen til Dagsavisen.

I tillegg mener hun det er viktig å ta tak i innvandringsspørsmålet.

– Hvem er det som betaler prisen når integreringen ikke fungerer? Det er ikke de som sitter greit i det, men de som har minst, sier Frederiksen.

Hadde det vært valg i dag hadde hun vært statsminister i Danmark, ifølge meningsmålingene. Et land som tradisjonelt har hatt en langt strengere innvandringspolitikk enn sine skandinaviske naboer.

Les også: Vil lære av Piratpartiet

– Må ikke avle uro

Den sittende statsministeren i Sverige, Stefan Löfven, er på sin side opptatt av å ikke gå i populistenes felle.

– Jeg forstår den uroen folk føler. Vi ser større usikkerhet i USA og i omverdenen, samt større forskjeller. Den uroen må vi ta på alvor. Men vi kan ikke gjøre som populistene og bare avle opp under mer uro. Når mennesker er urolige og usikre, så vender man seg til raske og enkle løsninger. Da får man det som i USA, hvor de har valgt Trump, sier Löfven til Dagsavisen.

Hans mantra er at det er viktigere enn noen gang å virkelig være i kontakt med mennesker.

– Vi vil vise at det solidariske samfunnet er det riktige. Du skal ikke trenge føle deg ensom, jeg skal ikke trenge å føle meg ensom. Vi skal klare dette sammen. Da viser vi at det er mulig å gjøre dette sammen, ikke ved å senke skatten og skjære ned på velferden, men tvert om sørge for at vi tar inn skatt for å utvikle velferden.

Mer fra Dagsavisen