Verden

Vil lære av Piratpartiet

Tillitskrisen på Island er langt fra over, mener lederen for det sosialdemokratiske partiet. Nå vil han trekke lærdom fra protestpartiet Piratene.

Mens det sosialdemokratiske partiet på Island, Samfylkingin, gjorde et elendig valg i fjor, lå Piratpartiet lenge an til å gjøre et brakvalg. Piratpartiet endte likevel bare med ti mandater i Alltinget, men gjorde det langt bedre enn sosialdemokratene, som i dag har tre mandater.

Nyvalgt leder for Samfylkingin, Logi Einarsson, tror hans parti har mye å lære av Piratene.

– De bruker en annen type retorikk, har ferskere fortellinger og bygger på en nyere og mer spennende kultur enn oss. Vi må lære av dem, men jeg tror også de kan lære litt av oss, sier Einarsson.

Les også: – Fakta slår ikke i hjel følelser

Politiske naboer

Ifølge Einarsson hersker det fortsatt mistillit til politikerne blant islendingene, noe han mener forklarer Piratpartiets popularitet. Han understreker samtidig at han er glad for at den økonomiske krisen i 2008 ikke skapte høyreekstreme partier, slik tilfellet har vært i andre europeiske land.

– Jeg ser ikke på Piratpartiet som en trussel. Selv om de har tatt stemmer fra oss og har ekstreme holdninger i enkelte saker, er de konstruktive, og på mange områder er vi politiske naboer, sier Einarsson, som i går møtte sosialdemokratiske partiledere fra resten av Norden på årsmøtet til Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (Samak).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må endre retorikken

Populismens framvekst sto høyt på agendaen under Samak-årsmøtet, og i likhet med flere av sine nordiske naboer, tror Einarsson at de sosialdemokratiske partiene må begynne å snakke til folk på en annen måte.

– Vi må bruke hjertet og føle deres hverdag. Jeg tror vi må endre retorikken slik at folk føler at vi er vanlige mennesker, og ikke roboter eller teknikere, sier han.

Mer fra Dagsavisen