Innenriks

Vil la deg avgjøre hva de gjør

SV vil at folk flest skal få være med på å bestemme hvilke saker Stortinget behandler.

Bilde 1 av 2

«Folk flest» har i denne sammenheng to helt konkrete definisjoner:

* Enten en halv prosent av befolkningen, noe som tilsvarer om lag 26.000 personer.

* Eller 10 prosent av befolkningen i et fylke. For landets tynnest befolkede fylke, Finnmark, tilsvarer det om lag 7.600 personer.

– Det vi ønsker er en ordning som tilsier at forslag som samler så stor oppslutning, må bli tatt opp til behandling i Stortinget, opplyser Snorre Valen, nestleder i SV.

Allerede i kommunene

«Folkeforslagsforslaget» til SV innebærer «en utvidelse av demokratiet», påpeker partiet, men det kan også oppfattes som en utvidelse av en eksisterende ordning. I januar 2013 åpnet nemlig nettportalen «minsak.no» i regi av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Her kan hvem som helst komme med forslag til saker man mener bør opp til politisk behandling. For å få til det er det nødvendig at minst 300 personer støtter forslaget med sin underskrift.

Den store forskjellen mellom folkeforslagsforslaget og minsak.no er at førstnevnte er tenkt som en nasjonal ordning vedrørende Stortinget, mens sistnevnte gjelder kommunene og fylkene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Viktig for demokratiet

– Muligheten for å fremme innbyggerinitiativ på nett, gjør at folk lettere kan fremme saker og bli hørt. Det er viktig for lokaldemokratiet at saker som innbyggerne er opptatt av, blir tatt opp og diskutert i kommunestyret.

Det uttalte daværende statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, om minsak.no, til Dagsavisen i oktober i fjor.

På det tidspunktet hadde nær hver femte foreslåtte sak samlet nok underskrifter til at kommunestyrer og fylkesting landet rundt måtte ta dem opp til politisk behandling.

Per dags dato er 232 saker oversendt kommuner og fylkeskommuner til politisk behandling siden lanseringen av nettportalen. Bare det siste året har om lag 175.000 ulike personer besøkt minsak.no, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Blant de nyeste forslagene som har samlet mange underskrifter er:

* Nei til innføring av bompenger i Tromsø.

* Ja til bevaring av Rubbestadnes videregående skole i Hordaland.

* Et ønske om badepark i Skraperudtjern i Oslo.

– Fjernt fra innbyggerne

SV begrunner sitt forslag om folkeforslag blant annet slik:

* Det er få som er medlem av et politisk parti.

* Enda færre er aktive medlemmer i partiene, har tillitsverv eller stiller til valg.

* Stortingets arbeidsformer er særegne, og for å kunne påvirke effektivt trenger man kunnskap om både formelle og uformelle spilleregler.

* Politikken blir derved «et prosjekt fjernt fra innbyggerne forbeholdt den politiske eliten og aktører med store ressurser».

* «Alt dette bidrar til at politikk altfor ofte utvikles og utføres av partipolitiske eliter med egne interesser», konkluderer SV.

– Er du en folkevalgt som i realiteten ikke representerer folket, Snorre Valen?

– Som stortingsrepresentant er jeg veldig priviligert og det er ingen tvil om at jeg tilhører eliten, selv om andre politikere later som om de ikke er mektige og priviligerte.

– Ønsker dere å komme en eventuell norsk Trump i forkjøpet med dette forslaget?

– Forslaget ble utformet allerede i vår, lenge før Trump vant, men det er klart at det nå har fått en ny aktualitet.

– Hva slags saker glipper for Stortinget i dag uten en ordning med folkeforslag?

– Jeg tror det er mye detaljer. Jeg får veldig mange henvendelser om ting som vedrører slik som Nav og utformingen av skattesystemet, og slokkingen av FM-nettet var noe folk var opptatt av lenge før Stortinget begynte å stille spørsmål ved dette. Vi stortingspolitikere har blindsoner.

– Vil folkeforslag endre noe som helst? Det er jo uansett stortingsflertallet som bestemmer.

– Stortingsflertallet er suverent, men det som skjer på Stortinget skjer ikke i et vakuum. Folkeforslag vil påvirke hvordan vi tenker og vurderer.

– Har Stortinget tid til å behandle enda flere saker?

– Ja, Stortinget har ofte lange dager, men samtidig har vi en kort sesjon. Korter vi inn pausen kan vi få gjort mye mer. Så ja, det er rom for å behandle mange flere saker.

– Folk flest er vel ikke alltid enige med SV?

– Det vil sikkert komme forslag som vi er uenige i også. Da får vi forklare hvorfor vi er det.

Mer fra Dagsavisen