Innenriks

Reklamebyrå bak Joners Listhaug-kritikk

Det var reklamebyrået Anorak i samarbeid med NOAS som sto bak Kristoffer Joners Facebook-angrep på innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mandag kveld.

Av NTB og Dagsavisen

Det bekreftet NOAS' generalsekretær Ann-Magrit Austenå overfor NRK tirsdag morgen. Innlegget fra Joner skapte et voldsomt engasjement for NOAS som har fått 2,6 millioner kroner inn på konto på under et døgn.

Ann-Magrit Austenå tror ikke det er mange som føler seg lurt når de får vite at det er et reklamebyrå som står bak.

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å føle seg lurt. Det er to venner som har snakket om noe som engasjerer i hvert fall én av dem veldig, sier Austenå, som forteller at Kristoffer Joner ville være med på dette etter at en venn av ham som jobber i Anorak, snakket med ham om det.

Mandag kveld sa NOAS' generalsekretær følgende til Dagsavisen om donasjonene i Listhaugs navn:

– Det er svært gledelig fordi vi har fått kutt i rettshjelpen vår. Men det vi først og fremst setter pris på er at delingen av Joners post viser at folk synes det er ugreit å skrive som Listhaug gjør, og gi tommel opp til at barn blir tvangsreturnert til Afghanistan. Det tror jeg er grunn til at dette har gått viralt.

Les også: Pengene renner inn til NOAS etter Joner-oppfordring

«Nødens profitører»

Kristoffer Joner er kjent som skuespiller i norske filmer som «Bølgen» og «Villmark». I 2015 ble han valgt inn i bystyret for Arbeiderpartiet i Stavanger.

Frps innvandringspolitiske talsmann, stortingsrepresentant Mazyar Keshvari, kaller NOAS for «nødens profitører» i et innlegg på Facebook.

– Så ekte var engasjementet til Ap b-kjendis Joner! Det hele dreier seg om å skaffe nødens profitører i NOAS enda flere millioner kroner til å drive innvandringspolitikk på tvers av det det norske folk vil, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Føler seg lurt

Listhaug selv skriver på Facebook at hun er glad for engasjementet, men at hun forstår at noen føler seg lurt.

– Jeg synes det er veldig bra at folk bruker pengene på det som engasjerer dem, og folk står fritt til å gi til NOAS. Jeg skjønner hvis noen nå føler seg lurt. Hvis penger skal gå i mitt navn, slik det gjorde, hadde jeg heller håpet vi kunne gitt til noen som hjelper flyktninger i nærområdene der de fleste faktisk er. Der er det mange som trenger helsehjelp, skolegang og andre nødvendigheter.

Les også: Listhaug-innlegget fikk Joner til å debutere på Facebook