Innenriks

Pensjonsbombe i staten

For å gjøre det enklere å kjøpe private tjenester, gjør regjeringen nå store endringer i måten statlige virksomheter fører pensjon på.

– Regjeringen legger her til rette for mer privatisering. Det er ikke overraskende når man tenker på alt annet regjeringen har gjort, sier leder i LO-stat, Tone Rønoldtangen.

Da finansminister Siv Jensen la fram statsbudsjettet i går, gjentok hun en rekke ganger at statlige virksomheter skulle slankes, og det skulle bli mindre statlig byråkrati.

Les også: Så mye tjener toppene i statsselskapene

Mer privatisering

Som et ledd i dette, gjør regjeringen nå store endringer i hvordan offentlige virksomheter fører de ansattes pensjoner på.

Fram til nå har statlige virksomheter sluppet å betale pensjonspremie for sine ansatte, fordi pensjonen uansett kommer rett tilbake fra staten. Det er det slutt på nå.

I statsbudsjettet for 2017 legges det opp til at også statlige virksomheter, som for eksempel departementene, skal betale 12 prosent pensjonspremie. Dette vil bli kompensert, så hensikten er å synliggjøre pensjonsutgiftene for virksomhetene, slik at sammenligningsgrunnlaget med private vil bli tydeligere. Grunnen til at regjeringen gjør dette nå, står rett ut i statsbudsjettet:

«Kjøp av tjenester fra private vil bli mer aktuelt hvis staten møter en riktigere pris på egen arbeidskraft».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nøytral moms

– Vi frykter at dette vil føre til et press på offentlige tjenestepensjoner, sier Rønoldtangen, og legger til at hun tror dette vil føre til mer, ikke mindre byråkrati når penger skal flyttes fram og tilbake innad i staten, uten at noen ordninger endres.

Hun sammenligner det med da regjeringen innførte såkalt nøytral merverdiavgift i 2015.

– Statlige virksomheter hadde en fordel ved at man slapp å betale moms av tjenester. Så man innførte en slags fiktiv moms for å gjøre det sammenlignbart med private tjenester, for at det skulle bli mer attraktivt for statlige virksomheter å konkurranseutsette tjenester, som for eksempel renhold. Nå gjør man det samme med tjenestepensjonen, sier hun.

Hos NHO får regjeringen tommel opp for endringen.

– Dette er et virkemiddel for å likebehandle egenfinansierte og kjøpte tjenester. Man fjerner her en konkurranseulempe hos private, og det høres bra ut, sier direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard.

Les også: LO: – 1 milliard mindre til ledige

Mer fra Dagsavisen