Innenriks

Snakker med hendene

Ved hjelp av tegn skal disse babyene lære å kommunisere – før de har fått kontroll på tunge og stemmebånd.

Bilde 1 av 3

«Vi bytter bleie, vi bytter bleie, o la la la la la la. Vi er forsiktig, og gjør det riktig», synger Marianne Novakova, mens seks foreldre stemmer i. Ikke bare med stemmen, men også med hendene, som signaliserer «bleie», «forsiktig» og «riktig».

– Babyer kan lære seg å kommunisere med tegn før de kan uttrykke seg ved hjelp av ord, forteller Novakova, som leder kurset «Tegn og Trall». Her kan foreldre og babyer fra fem måneder og opp til toårsalderen lære babytegn gjennom barnesanger.

– Det skaper mindre frustrasjon når babyene kan uttrykke sine følelser og behov. Det er utrolig rørende å se hvor glade de blir når de blir forstått. Tegnene gir dessuten et veldig spennende innblikk i hva de små tenker og husker, sier hun og eksemplifiserer med en scene fra en frokost med sin 15 måneder gamle sønn.

Gjorde tegnet for «ost»

– Først gjorde han tegnet for «ost». Så tegnet for «kaldt», siden osten kom fra kjøleskapet. Så kom tegnet «sebra», fordi ostehøvelen var stripete. Så gjorde han tegnet for «gjemme seg». Jeg lurte veldig, før jeg oppdaget at det lå en ostebit skjult under osten, forteller hun.

Novakova lærte seg babytegn fra en DVD på engelsk for seks år siden, da hennes eldste sønn var baby. Da venninnen Heidri Faber fikk barn noen år senere, ble også hun en ivrig bruker av babytegn. Novakova og Faber jobbet da ved Musikk- og kulturskolen i Bærum, og sammen med kulturskolen søkte de to om stipend til å utvikle et kursopplegg som lærer bort babytegn gjennom musikk og sanger.

– Vi har satt ny tekst til mange kjente barnesanger, med ord som er viktige i en babys hverdag, forklarer Novakova.

Tegnene er hentet fra norsk tegnspråk og tegn-til-tale.

– De fleste av tegnene er konkrete og illustrative og dermed enkle å lære seg. Tegnet for bil er for eksempel å svinge på rattet, sier hun.

Deltakerne er halvveis i kursopplegget som strekker seg over ti uker, og noen er allerede godt i gang med tegnbruken.

– Jeg synger sangene hver dag og prøver å bruke tegnene ellers også, forteller kursdeltaker Marija Jokubaviciute.

– Vi snakker tre-fire ulike språk hjemme. Men tegnene er jo de samme uansett språk, så jeg håper de kan gjøre det lettere for henne å uttrykke seg, sier hun.

Bra for samspillet

De første tegnene kommer gjerne allerede fra åtte-nimånedersalderen, mens de første ordene kommer flere måneder senere, ifølge seniorrådgiver Arlene Temte i Statped. Hun har jobbet med babytegn med tanke på barn med forsinket språkutvikling og har laget boka og DVD-en «Mine tegn. Babyboka» sammen med Sveinung W. Andersen.

Temte mener babytegn kan være nyttig å lære seg for alle foreldre.

– De gjør det lettere for barnet å forstå og gjør det mulig for barnet å uttrykke seg før det kan snakke, sier hun.

Selv har hun prøvd babytegn på barnebarna og mener det gir en helt egen oppmerksomhet fra dem.

– Kombinasjonen av bevegelse og stemme er veldig effektfull. Babytegn kan være bra for samspillet mellom barn og foreldre – foreldrene blir både mer oppmerksomme på hvordan de kommuniserer, og på barnas respons, sier hun.

Hun understreker at tegnene aldri må bli en erstatning for tale, men et supplement.

Start i det små

Dagens sangstund hos Tegn og Trall er snart over. Foreldrene har sunget seg gjennom sanger om kjøretøy, dyr, mat, følelser, bleieskift, påkledning, vasking og lekeplassen. De fleste av babyene har fulgt storøyd med, men etter hvert som sangstunden går mot slutten, er konsentrasjonen dalende, og enkelte må ha påfyll av mat framfor natta- og hadetsang.

– Lykke til med tegnene hjemme, sier Novakova.

Skal man få ekstra utbytte av kurset, bør tegnene brukes også hjemme. Men hun innrømmer gjerne at det for mange kan bli vel ambisiøst å ta i bruk alle tegnene de har lært.

– Plukk ut noen få tegn som dere terper på, tipser hun. (NTB tema)

Lær babytegn

* Tegn og Trall har kurs på Grünerløkka i Oslo. Les mer på tegnogtrall.com

* BeSeen Babytegn har kurs i Oslo, Bergen og Stavanger. Les mer på beseen.no

* Boka og DVD-en «Mine tegn. Babyboka» av Arlene Temte og Sveinung Wiig Andersen er en mulighet for dem som vil prøve seg hjemme. I tillegg har Norges Døveforbund gitt ut boka «Babytegn» med de 99 vanligste tegnene for de minste.

* På YouTube finnes mange instruksjonsvideoer på engelsk og også noen få på dansk. Søk på «baby sign language» eller «babytegn». Ellers finnes et stort utvalg bøker og DVD-er på engelsk.

Mer fra Dagsavisen