Innenriks

Oljeministeren på omstridt Israel-tur

Aps Truls Wickholm frykter Norge skal hjelpe Israel å utvinne omstridt gass, og er skeptisk til Tord Liens Israel-tur. Ola Borten Moe (Sp) derimot applauderer sin etterfølger.

Bilde 1 av 2

– Det er alvorlig hvis norsk kompetanse og forskning går med til å utvinne gass i et omstridt område, sier Wickholm til Dagsavisen.

Et av målene med Liens reise til Israel denne uka, er å knytte kontakter mellom israelske og norske forskningsmiljøer for mulig fremtidig samarbeid innen petroleums- og energisektoren. Lien skal blant andre møte ministeren for nasjonal infrastruktur, energi og vannressurser, Yuval Steinitz, og petroleumskommisjonæren Yossi Wurzburger. Wurzburger har tilsvarende posisjon som sjefen for Oljedirektoratet.

Les også: Inn i israelsk vepsebol

– Holde seg unna

– Jeg har tidligere stilt spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) om vår handelspolitikk overfor Israel. Da har han svart at vi ikke skal handle på en måte som underbygger okkupasjonen. De fleste gassfunnene er i omstridte områder, da burde den norske regjeringen holde seg unna, mener Wickholm.

– At Ap mener jeg ikke burde dra, overrasker meg. Det er nye toner fra den fronten, svarer Lien.

Olje- og energiministeren forteller at tanken bak besøket er å være en døråpner for norsk industri.

– Israel har gjort store gassfunn. I tillegg er det også interessant å undersøke muligheten for mer samarbeid for solindustrien.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forskningssamarbeid

Med seg på turen har Lien forskere fra NTNU. Også det har vakt debatt. Men statsråden mener det er gode grunner til et tettere norsk-israelsk forskningssamarbeid.

– Vi har et ledende forskningsmiljø på olje og gass, og Israel har et ledende forskningsmiljø på blant annet nanoteknologi. Her har vi et gjensidig utbytte av økt samarbeid for å skape mer verdier i begge land, sier Lien.

– Hvordan vil du sikre at Norge ikke inngår et samarbeid som fører til petroleumsaktivitet i strid med folkeretten?

– Norske myndigheter har alltid vært tydelig på at vi ikke anbefaler norske bedrifter å bidra til utvinning eller noe økonomisk aktivitet der det ikke er gjort folkerettslige avklaringer. Men det gjelder ikke de store feltene det nå jobbes med, sier Lien, med henvisning til Leviathan-funnet.

Dette prosjektet har først og fremst vært omstridt i Libanon, som har hevdet at feltet strekker seg inn i libanesisk farvann. Men i 2010 trakk libanesiske myndigheter påstanden om at akkurat dette feltet lå i deres farvann.

Det er likevel ikke det eneste området som har vært omstridt. I 2013 åpnet Israel for oljeutvinning på Golanhøydene, som landet okkuperte fra Syria i 1967. Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA anklaget dengang Israel for å «stjele olje» fra Syria.

Israel utvinner også olje tett opp til grensa til Vestbredden, skriver Universitetsavisa til NTNU, som siterer en Norad-rapport fra 2012: «Gjennom å videreføre sin utvinning av olje fra områdene i den grønne linjen kan Israel steg for steg tømme reservoar som ligger under Vestbredden, uten at palestinerne får nyte godt av naturressursene. Fortsatt uavklarte grenser på land og i havet vil bidra til en slik utvikling».

Les også: Israel gir gass

Borten Moe applauderer

Lien er langt fra den første norske olje- og energiministeren som reiser til Israel. For tre år siden var den rødgrønne regjeringen på plass med Ola Borten Moe. Han gir tommel opp til sin etterfølger.

– Det er veldig bra at Tord drar til Israel og følger opp turen jeg hadde for tre år siden. Israel er i ferd med å bli selvforsynt med energi for første gang, grunnet rike gassfunn utenfor egen kyst. De to som er planlagt nå er så langt jeg vet ikke i omstridt område på noe vis, sier Borten Moe.

Han mener det er positivt at Israel blir selvstendig på energiforsyning med tanke på at de har et relativt uforutsigbart nabolag.

– Det bør vi derfor også applaudere. Først og fremst håper jeg imidlertid dette vil føre til tettere samarbeid og mer handel med et land vi har altfor lite å gjøre med. Her kan det være ytterligere muligheter for norsk næringsliv. Det er regionens eneste demokrati, om vi skal ha noen mulighet til å påvirke retning eller gjøre oss hørt må vi være relevante og til stede. Derfor er det veldig bra at vår bilaterale kontakt handler om mer enn UD og en fredsprosess i stampe, sier Borten Moe.

Les også: Israel vil knytte Stavanger-bånd

– Må ta opp okkupasjonen

SVs medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Bård Vegar Solhjell, mener det ikke er noe galt i at norske statsråder møter sine israelske kollegaer.

– Det som er viktig er at han tar opp det norske synet på okkupasjonen og brudd på menneskerettigheter, slik at samme politikk føres overfor Israel av hele regjeringen, sier Solhjell til Dagsavisen.

Solhjell gjorde selv dette da han var utdanningsminister.

– Det andre som er viktig er at Norge ikke involverer seg i et petroleumsprosjekt om det er tvil om det rettslige, og der det er en mulighet for at vi medvirker til folkerettsbrudd. Dersom det er aktuelt å gå videre med et samarbeid, må det gjøres analyse av om det kan medvirke til brudd på folkeretten, sier Solhjell.

På spørsmål om han kommer til å ta opp okkupasjonen med sin israelske kollega svarer Lien:

– Børge Brende var her senest i forrige uke og møtte den israelske statsministeren, så jeg er trygg på at norske myndigheters syn på menneskerettighetssituasjonen er tydelig kommunisert.

Les også: Solhåpet

Nyeste fra Dagsavisen.no: