Innenriks

Sverre Kjelsberg funnet død

– Han var en veldig sentral skikkelse i norsk populærmusikk i over 50 år, sier Dagsavisen musikkekspert Geir Rakvaag.

Artisten Sverre Kjelsberg er død, 69 år gammel, melder NRKHan ble funnet i sitt hjem i Tromsø i helgen. 

– Sverre Kjelsberg var en veldig sentral skikkelse i norsk populærmusikk i over 50 år, selv om vi ikke hørte så mye til han de seinere åra, sier Dagsavisen og Nye Takters mangeårige musikkjournalist Geir Rakvaag. 

Han var mest kjent som bassist og vokalist i The Pussycats og som deltaker i Eurovision Song Contest i 1980 med «Samiid Ædnan», men skrev også en rekke andre kjente sanger, som Elinors Vise.

LES OGSÅ: Kanskje den modigste norske popsangen noen gang: Det er fortsatt krutt i «Sámiid Ædnan».

– Pussycats var det første store popbandet i Norge med masse oppstuss rundt seg. Og kanskje også det beste bandet fra midten av 60-tallet. De skapte et hysteri ingen hadde sett maken til. «Samiid Ædnan» skapte masse debatt, og ble også veldig populær. Det er en sang alle kan. Jeg hørte unger synge den på toget i utlandet den gangen. Den var lett å bli fenget av, og hadde et viktig politisk budskap. Det hadde mye av det han gjorde, sier Rakvaag.

Kjelsbergs familie sier til NRK at artisten tidligere hadde kreft, men at han ble erklært frisk av legene i fjor. Dødsårsaken er ikke kjent. 

– Det skjedde brått og har kommet som et sjokk på oss alle. Vi er i dyp sorg, sier søsteren Elisabeth Kjelsberg på vegne av familien til NRK.

LES OGSÅ: «Ei ny tid kommer sjøl om fjellan står», men noen sanger overlever likevel.

Da Dagsavisen Nye Takter i 2014 kåret de 20 beste sangene om Norge, var Kjelsberg eneste artist med to sanger inne på lista, «Samiid Ædnan» på 13. plass og «Sluttsang» på 8. plass, bedre kjent som Elinors Vise.

– Det viser at selv om han i moderne tid ikke var veldig synlig, har han satt sterke spor etter seg, sier Rakvaag.

Kjelsberg etterlater seg tre voksne barn.

Mer fra Dagsavisen