Innenriks

Slik blir det nye forsvaret til 165 milliarder

Dette vil få store konsekvenser for lokalsamfunn og ansatte, mener Frp om Langtidsplanen for Forsvaret.

Statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nestleder i Frp Per Sandberg legger i dag fram den nye langtidsplanen for forsvaret for de neste årene.

Nye ubåter, kampfly, overvåkingsfly til sjøs og nytt luftvern er blant ingrediensene i langtidsplanen, der regjeringen legger opp til vesentlig økte forsvarsbudsjetter i årene som kommer.

Til sammen 11 større og mindre forsvarsanlegg legges ned, varsler forsvarsministeren. Disse er Kjevik, Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Harstad Syd og Andøya.

– Vi varsler et takskifte, og en historisk satsing på forsvar. Den største satsingen siden slutten av den kalde krigen, sier statsminister Erna Solberg.

Terrortrussel

Alle tre understreker at sikkerhetssituasjonen for Norge har blitt betydelig forverret på kort tid, grunnet trusselen fra terrorisme og et Russland som de siste årene har brutt en rekke internasjonale spilleregler. 

– Forsvaret er ikke tilpasset den sikkerhetsmessige situasjonen nå, sier Solberg videre.

– Vi kan ikke fortsette med et forsvar der båtene ikke seiler, flyene ikke flyr og der det ikke er penger til det som er aller mest nødvendig, sier Per Sandberg fra Frp, før han legger til: 

– Langtidsplanen vil få konsekvenser for ansatte og lokalsamfunn. Regjeringa forstår at dette blir tøft for mange. Men vi ser ikke noe alternativ hvis vi skal ha et forsvar som er rusta for utfordringene vi står overfor. Vi må prioritere knallhardt, og bruke pengene der de har mest mulig effekt.

Baser kan legges ned

På forhånd er det spekulert i at en rekke baser rundt omkring i Norge vil bli lagt ned i løpet av de kommende årene.

Arbeiderpartiet har allerede vært ute i Dagsavisen og ønsket seg et bredt forlik om framtidens forsvar. 

– Det er bred enighet om Forsvaret, og da mener jeg det er viktig at vi forplikter oss sammen, sier leder av utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt til Dagsavisen i dag.

LES OGSÅ: Ap vil ha bredt forsvarsforlik.

Samtidig har Venstre-leder Trine Skei Grande varslet at hun ikke er fornøyd med det hun mener er et for stort fokus på NATO og USA-vennlighet i det norske forsvaret.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi vil ha maks på forsvar, ikke maks på metall. Vi er skeptiske til NATO/USA-fokuset: Vi vil at Norge skal ha et forsvar, ikke bare en frilans-styrke for utlandet som håper USA og NATO kommer å hjelper oss når vi trenger det. Å lene oss på materiell og USA alene, er ikke den beste strategien for Norge, sier Grande til Dagsavisen.

Tidskritikk

VG antydet onsdag at langtidsplanen vil bety påplussinger på 172 milliarder kroner de kommende 20 årene. Det er mer enn antydet i tidligere lekkasjer i Dagens Næringsliv, som har gått ut på 150 millioner i påplussinger. 

Regjeringen har også høstet kritikk for at langtidsplanen legges fram den siste dagen av vårsesjonen i Stortinget, noe som gir de folkevalgte knapp til til å diskutere og vedta planen før statsbudsjettet legges fram til høsten.