Innenriks

Mot en rødgrønn juni

KOMMENTAR: KrF og Venstre får ikke betalt for å støtte regjeringen.

Mens gjennomsnittet av meningsmålingene i mai viste borgerlig flertall, har juni begynt bra for de rødgrønne. To meningsmålinger på rad gir rødgrønt flertall.

På Vårt Lands måling fredag, riktig nok tatt opp siste uke i mai, var det flertall for de tidligere rødgrønne regjeringskameratene Ap, SV og Sp. Det mest oppsiktsvekkende var at SV fikk 5,7 prosent. Det vippet flertallet fra blått til rødt. Meningsmålingen som TV 2 presenterte i går kveld, viser at SVs hopp over sperregrensen ikke var bare flaks. SV går fram til 4,5 prosent. Med et slikt valg vil Audun Lysbakkens parti beholde sine sju mandater.

Det er verdt å merke seg at MDG er inne i stortingsvarmen etter en lang periode ute i kulden. Rasmus Hanssons parti får 4,1 prosent og sju mandater. Rødt er også inne med ett stortingsmandat. Med Aps 63 representanter og Sps ni på denne målingen er det rødgrønt flertall med 87 mandater.

Kommentar: Rått populistisk Frp-kjør

Jonas Gahr Støre (Ap) kan med et slikt valgresultat gjøre krav på statsministerjobben. Men jobben henger i en tynn tråd spunnet av Audun Lysbakken og Rasmus Hansson. Faller de to under sperregrensen er løpet kjørt for Jonas. Partiet til Aps potensielle redningsmann, Knut Arild Hareide (KrF), ligger tynt an. På målingen til TV 2 kryper partiet så vidt over sperregrensen på fire prosent. Statsministervalget kan til sjuende og sist bli bestemt av sperregrensen.

Målingene kan tyde på at Høyre og Frp er på vei ned. KrF og Venstre får ikke betalt for å støtte regjeringen. Regjeringsprosjektet sliter.

Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) snublet inn i vårsesjonen med en truende sky av arbeidsløshet over sine hoder. Revidert nasjonalbudsjett fjernet ikke skyen. Solbergs forsvar for flypassasjeravgiften var ingen innertier. Frps forsøk på å vri seg unna ansvaret for avgiften var et bomskudd. Nå snubler de videre mot nederlag i Stortinget om sentrale punkter i asylpakken.

Nyeste fra Dagsavisen.no: