Innenriks

UiO-rektor ut mot Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp) anklages for å misbruke forskning for å legitimere strengere asylpolitikk mot barn. – Det får stå for hennes egen regning, er svaret fra statsministeren.

Bilde 1 av 2

– Ser vi et mønster i regjeringens misbruk av forskning, spør rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Ole Petter Ottersen, i en fersk bloggpost på rektorbloggen.

Ottersen viser blant annet til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) bruk av forskning om barn på flukt i en kronikk publisert på NRK Ytring denne uka. Listhaug har fått sterk kritikk for å misbruke forskning for å legitimere regjeringens nye asylinnstrammingsforslag, som blant annet tar til orde for at enslige mindreårige asylsøkere kun skal få midlertidig opphold og beskyttelse, og at saken skal behandles på nytt ved fylte 18 år.

– Det er absolutt grunn til å se om det er et slags mønster her, utdyper Ottersen til Dagsavisen, om regjeringens bruk av forskning.

– Misbruk

Vi må gjøre det mindre attraktivt å sende barn alene som flyktninger, er budskapet til Listhaug. I innlegget på NRK Ytring skrev hun at det svært ofte er foreldre og familien som sender barn ut på farefulle reiser. Argumentasjonen ble underbygget med at hun har blitt fortalt dette i samtaler med ansatte ved mottak, og hun Listhaug viste også til forskning fra Fafo og fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Forskerne har uttalt at Listhaug har misbrukt deres forskning. I Fafos rapport er det kun ett av 30 intervjuede barn som har uttalt at de har måttet reise mot sin vilje.

– Regjeringen bygger opp under forskningen på mange sider, men på en del felt synes den samtidig å misbruke den. At politikere ikke skal forsøke å påvirke og misbruke forskning burde det ikke være nødvendig å påminne politikerne på. Dette er helt basale prinsipper om hvordan rollefordelingen og rolleforståelsen bør være, sier Ottersen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– For egen regning

– Det får stå for hennes egen regning.

Det var svaret statsminister Erna Solberg (H) ga pressen da hun i går ble konfrontert med Listhaugs bruk av forskning.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mener vi ofte ser at politikere refererer til forskning de tror støtter dem, og at de tier om forskning som går mot dem.

– Mange politikere har et useriøst forhold til forskning, sier han.

Les også: Asylsøkere på håndballtrening

«Står seg»

Sylvi Listhaug har erkjent overfor NRK at forskningen ble upresist gjengitt, men hun mener hovedargumentasjonen «står seg». Svaret overrasker UiOs rektor.

– Jeg er ekstra overrasket over at Listhaug ikke bruker anledningen til å rette opp feilen når hun ble invitert til NRKs Politisk kvarter. Sjeldent har jeg hørt et intervju i norsk radio som er så avslørende når det gjelder manglende vilje til å innrømme feil. For Listhaug gjorde utvilsomt en feil da hun omtalte den aktuelle forskningen, sier han.

Om kritikken fra UiOs rektor sier Listhaug til Dagsavisen:

– Jeg tar utspillet til rektor ved Universitet i Oslo til etterretning. Utover det har jeg ingen kommentar.

Portrett: Sylvi Listhaug: Portvokteren

– Feilaktige påstander

Antirasistisk senter er opprørt over Sylvi Listhaugs påstander om at barn tvinges til å flykte av familien. De mener hun bygger sine innstramninger på feilaktige påstander.

– Sylvi Listhaug sitter på toppen av verden og betrakter noen av de mest desperate foreldrene som finnes gjennom de mest usympatiske brillene, sier Rune Berglund Steen som er leder i Antirasistisk Senter.

Han peker på at ingen av de rapportene som statsråd Listhaug selv har vist til, underbygger hennes påstander om at barn tvinges til Norge av foreldrene.

– Den største gruppa enslige mindreårige som kommer hit er afghanere. Både rapporter fra Fafo, UNICEF og FNs høykommissær for flyktninger er veldig tydelig på at de mindreårige normalt sett er med på at de må reise. Noen ganger er det de selv som tar initiativet og andre ganger blir de tatt med på diskusjon.

Berglund Steen sier Listhaug koker en sammensatt virkelighet ned til noe som er riv ruskende galt.

– Listhaug hopper også glatt over det enkle fakta at foreldrene i en del tilfeller er døde. Rapportene viser til foreldre som er drept eller forsvunnet. Noen har også foreldre som er fengslet for sin politiske overbevisning og som har rådet barnet til å flykte, sier han.

Les på Nyemeninger.no: Kampen mot barna

Les også: Refser Listhaug

Nyeste fra Dagsavisen.no: