Innenriks

– DNB bør politietterforskes

Korrupsjonsjeger Eva Joly har mistet tålmodigheten med bankene. – Tiden hvor vi tror bankene på det de sier, er over, sier hun.

Overskriftene har vært mange etter at Aftenposten og en rekke internasjonale mediehus avslørte at statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle skjuler penger i skatteparadiser. Her hjemme har det kommet fram at DNB har hjulpet rike kunder å skjule penger i skatteparadis på Seychellene.

En som ikke er sjokkert, er korrupsjonsjeger, og nå EU-parlamentariker, Eva Joly.

– Dette er ikke en overraskelse, men en bekreftelse. Det vært så mange skandaler, dette angår nå så mange selskap og mennesker at vi ikke lenger kan lukke øynene. Nå må vi handle, sier Joly til Dagsavisen, på telefon fra Brussel.

Kommentar: Må trappe opp skattejakten (Heidi Taksdal Skjeseth)

Politi-etterforskes

Joly, som i over 25 år har jobbet som korrupsjonsjeger i Frankrike, mener at Norge og andre berørte land må starte politietterforskning som følge av avsløringene.

– Den bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer. Nå er vi lei de kriminelle virksomhetene til bankene, sier Joly.

Skatteetaten i Norge har tatt kontakt med DNB for å få informasjon om kundene som har fått hjelp til å opprette selskaper på Seychellene. Finanstilsynet skal følge opp saken, og ber om en forklaring fra styrene til de berørte bankene.

– Burde også norsk politi starte etterforskning mot DNB?

– Ja, absolutt. De er en del av etterforskningen, sier Joly.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bjerkes ansvar

DNB skriver i en pressemelding at ut fra den informasjonen de har, har ikke banken brutt noen lover eller forskrifter. Konserndirektør Rune Bjerke sier han ikke har kjennskap til hva banken i Luxembourg drev med.

– Som påtalemyndighet i mange år tok jeg ut tiltale mot ledere i bedrifter hvor lastebilene kjørte med for glatte dekk. Det var ingen som trodde topplederne var ute og sjekket hva slags dekk lastebilene hadde, men det var deres ansvar. På samme måte er det Bjerkes ansvar at bankene ikke tilbyr ulovlige skjema. Det er ikke nok å argumentere for at man bare har samarbeidet med en legitim business. Det er hva selskapene i skatteparadisene blir brukt til som er ulovlig, sier Joly.

Hun påpeker at undersøkelser fra det amerikanske senatet viser at 90 prosent av selskapene i skatteparadis brukes til enten å skjule utbytte som er hemmelig, stammer fra korrupsjon eller kickbacks (betaling eller tilbud av tjenester med den hensikt å få en gjenytelse, red.anm.).

– Det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og skjule penger, minner hun om.

– Har DNB opptrådt umoralsk?

– Det er ikke interessant. Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret.

Les også: – Dette må få etterspill

Finanskrisen

Tidligere statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV), har påpekt at mens DNB la til rette for en samfunnsundergravende virksomhet i skatteparadis, hjalp norske myndigheter DNB ut av finanskrisen. Han med flere er svært skuffet over banken.

– Royal Bank of Scotland er et likt eksempel. Mens de fikk 45 milliarder pund i støtte fra staten, som også eier banken, vet vi at de opprettet selskap i skatteparadis for over 400 rike personer. Krisen fra 2008 var bank-skapt, og den kostet verden veldig dyrt. Når vi har denne store skandalen, er det minste vi kan gjøre, å starte etterforskning og se på tilretteleggerrollen. Tiden hvor vi tror bankene på det de sier, er over, sier Joly.

Svartelisting

Joly er for tiden nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt. Hun jobber med å utarbeide nye regler for skattlegging av multinasjonale selskap. Hun har et konkret forslag til handling for å begrense bruken av skatteparadis: Panama må svartelistes.

– Om 10 land ber om det, kan EU svarteliste Panama. Jeg kan ikke skjønne at noen er imot det, så mye skade de har gjort på verdensøkonomien. Panama tillater kriminelle å skjule utbytter, de skjuler formuer fra skatt og tillater en aggressiv skatteplanlegging. Tiden er inne for å svarteliste dem. Da nøytraliserer vi dem. Et skatteparadis har ikke noen hær, de har ingen våpen mot oss. Det er vi som bestemmer, og vi kan bare gjøre det, sier Joly.

Les også: Panama-avsløringer ga statsministerskifte på Island

«Hjertet av kapitalismen»

Ifølge Joly er det som nå utspiller seg i «hjertet av kapitalismen»: Hun mener vi må se tilbake på frigjøringen av koloniene på 60-tallet: Da tillot den vestlige verden at multinasjonale selskap opererte i utviklingsland uten å la penger eller ressurser ligge igjen. Målet var å utnytte de forhenværende koloniene, mener Joly.

– Når selskap utvant kopper eller gull, gikk aldri regnskapene i overskudd, for landene de opererte i, skulle ikke få skatt. De brukte skatteparadis for å få pengene ubeskattet tilbake til aksjonærene. Og de var ikke afrikanere. Vesten har vært ledende, men det kommer vi ikke til å forbli. Dette vil slå tilbake på oss.

Hun mener det er vanskelig å reformere systemet fordi motstanderen, de store multinasjonale selskapene, de rike og politiske partier og andre som vil skjule sine transaksjoner, er en mektig gruppe.

– Men plyndringsmulighetene går nå utover den vanlige borger. Vi har nådd et punkt nå hvor det offentlige går med underskudd i hele Europa. Hadde vi klart å stoppe skattesvikten ett år, ville det ha dekket inn for hele Europas underskudd, sier Joly.