Innenriks

Dommeren: Kan ikke garantere at jeg ikke setter ned foten

Dag to i rettssaken mellom Breivik og Staten.

Av Stian Fyen (i Oslo tingrett)

I dag er dag to i det sivile søksmålet mellom terrordømte Anders Behring Breivik og den norske staten ved Justisdepartementet.

Breivik fikk lese opp sin egen frie forklaring, som både i språk og innhold minnet om manifestet hans. Han komm med en lang rekke høyreekstreme budskap, men fikk stort sett lov til å fortsette av dommeren.

Han sammenlignet han seg selv med Nelson Mandela. 

– Jeg besluttet å følge Mandelas eksempel. Han var en selverklært terrorist, som forårsaket tusenvis av menneskers død. Den eneste forskjellen mellom Mandela og meg var at han beordret terror, mens jeg utførte den, sa Breivik i retten.

Han fremmet en rekke krav, blant annet å få lov til å publisere bøker og politiske tekster, og at han skal få lov til å ha tre til fem venner.

På spørsmål fra dommeren sier Breivik at han er "religiøs odinist", og at når han ber til gud ber han til Odin.

Kald kaffe og mikromat

Han bruker særlig mye tid på å klage på mangelen på det han kaller «meningsfulle relasjoner». Han har laget en lang klageliste som handler om alt fra kommunikasjonskontroll, nakenransakelser, mangel på naturlig luft og lys, og at han har dårlig råd og har måttet drikke kald kaffe og spise Fjordland ferdigmat flere dager på rad.

Han mener dette er særlig ille da han er fra Oslo vest. 

– Jeg har vært nær ved å knekke flere ganger tidligere, og er nær ved å knekke nå.  Selv den sterkeste personen har en grense, sier Breivik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Han sier han har begynt å bli veldig glad i å se på Paradise Hotel, noe han mener er et tegn på at han har fått en alvorlig hjerneskade som følge av isolasjon.

Breivik er også misfornøyd med at han ikke får lov til å stifte og drive et ny-nazistisk parti fra fengselet. Han hevder han nå tar avstand fra vold.

Har besøksvenn

Dagen startet med at Breivik svarte på spørsmål om soningsforholdene. Han forteller at han ofte blir vekket om natten, ikke kan bevege seg utenfor cellen uten håndjern og har få aktivitetstilbud. Samtidig kom det fram at han har takket nei til en lang rekke tilbud.

Les også: Ingen er født til å hate som Breivik

Han forteller at han i svært liten grad har menneskelig kontakt med andre enn det han kaller profesjonelle aktører. Han hadde noe kontakt med moren før hun døde, og han forteller han jevnlig har fått besøk av en major i forsvaret.

Han sier han ikke har klart å studere fordi han mangler motivasjon og opplever livet som meningsløst.

Dommeren satt ned foten

Allerede før Breiviks forklaring rakk dommeren å sette tydelige grenser for han.

– Du skal forklare deg om din hverdag i fengselet, og hvordan du har opplevd restriksjonene. Jeg ber om at du gjør det. Gjør du det trenger jeg ikke gripe inn. Men jeg kan ikke garantere at jeg ikke griper inn, sa dommer Helen Andenæs Sekulic.

Breivik har allerede forsøkt seg på enkelte politiske ytringer, men viste ingen nazi-hilsen til retten som han gjorde i går.

Saksøker staten

I går holdt partene sine innledningsforedrag. Breiviks advokat Øystein Storrvik argumenterte med at den omfattende bruken av isolasjon, kommunikasjonskontroll og ransakelser innebar brudd på menneskerettighetene.

Regjeringsadvokaten på sin side mente behandlingen av han var på sin plass, da han fortsatt er en svært farlig mann.

Les kommentar: Rettsstaten består prøven. Det er verre med Breivik. (Hege Ulstein)

Mer fra Dagsavisen