Nyheter

Første dag i retten mellom Breivik og Staten

Rettssaken mellom Breivik og Staten i gang.

Av Stian Fyen (i Oslo tingrett)

Tirsdag formiddag startet rettssaken mellom terrordømte Anders Behring Breivik og den norske staten ved Justisdepartementet.

Breivik soner sin forvaringsdom på høyeste sikkerhetsnivå i Skien fengsel, og mener seg utsatt for en rekke menneskerettighetsbrudd. Blant annet reagerer Breivik på langvarig bruk av isolasjon og en rekke nakenransakelser med håndjern.

– Summen av alle vedtakene rundt soningsforholdene til Breivik innebærer brudd på Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3, samt særlig varigheten av disse tiltakene som øker for hver dag, sa Breiviks advokat Øystein Storrvik i sitt innledningsforedrag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En svært farlig mann

Staten på sin side argumenterer at det er helt nødvendig at Breivik soner under svært strenge sikkerhetsvilkår.

– Historien viser at han er i stand til planlegge spektakulære voldshandlinger over tid uten at noen oppdager det. Breivik er kort og godt en svært farlig mann. Derfor mener Kriminalomsorgen at det er helt nødvendig at han soner på avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå, sa Statens prosessfullmektig, advokat Marius Emberland i sitt innledningsforedrag.

Han viser til en rekke dommer og uttalelser fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som sier at bruk av fengsel med høyt sikkerhetsnivå, isolasjon og krenkelser i seg selv ikke er brudd på menneskerettighetene.

Adele Mestad tok etter hvert over for Emberland. Hun forsvarte den svært strenge kontrollen av Breiviks kommunikasjons med omverdenen. Hun viste til at mange av de som forsøker å kommunisere med Breivik deler hans svært ekstreme tankegods. Siden Breivik havnet i fengsel har Kriminalomsorgen nektet tre stykker å besøke han i fengsel, og de har sensurert en rekke brev på vei inn og ut av fengselet.

– Skadepotensialet for å tillate kontakt med folk som deler dette tankegodset er reelt. Særlig sett i lys av framveksten av høyreekstreme krefter i Europa, sa hun før hun la til:

– Det kan potensielt være en ny Breivik der ute.

Breivik har sendt eller mottatt mellom 3000 og 4000 brev i løpet av tiden han har sittet i fengsel. Av de har omtrent 600 brev blitt helt eller delvis sensurert, omtrent 15 prosent.

LES OGSÅ: Ingen er født til å hate som Breivik

En rekke goder

Emberland la også ut om alle godene Breivik har i fengsel, som tilgang på bøker, aviser, tv-spill, tv, treningsrom og andre aktiviseringstilbud,

Ifølge Emberland har Breivik også hatt omfattende kontakt med ansatte, forsvarere, helsepersonell og sykehusprest, samt at han har fått tannlegebehandling i fengselet. Han har også fått 50 privattimer i norsk og historie og mulighet til å ta privatisteksamen i disse fagene. 

Videre påminner Emberland at det i et sivilt søksmål er saksøker som har bevisbyrden. 

– Vi kan ikke uten videre legge til grunn at saksøker på alle punkter forklarer seg sant. Han har et pragmatisk forhold til sannhet. Han vil fordreie sannheten hvis mener er viktig for å få fram sitt politiske budskap. Han kan i noen tilfeller være til å stole på, i andre ikke. Han ønsker å framstille seg som martyr overfor meningsfeller. Det har tidligere vist seg at han vil bruke usannheter for å presse fram endringer i soningsforhold. Retten bør være ekstra påpasselige når de skal finne ut hvordan forholdene faktisk er, argumenterte han.

Isolasjonsskader

Breiviks advokater argumenterer med at han har pådratt seg isolasjonsskader som følge av at han soner på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå.

– Det er en medisinsk forutsetning at isolasjon gir skader. Allerede oktober 2011 var det tegn på isolasjonsskader hos Breivik, sier Storrvik.

Han viste også til en rapport fra fengselet i Skien i august 2014, der det blant annet kommer fram at Breivik ikke husker dag og tid, samt at han ikke husker at en person har vært hos ham tidligere samme dag. I løpet av første dag i retten kom det også fram at Breivik sliter med hodepiner han selv mener kommer som følge av isolasjon.

Videre fortalte han at Breivik ikke har hatt ordinært i besøk i fengselet siden 2013. Enten har ikke besøkende fått lov å komme inn, ellers så har Breivik ikke ønsket besøket, sa advokaten.

Statens prosessfullmektige argumenterer på sin side at Breivik ikke bare er farlig for andre. Han kan også komme til å skade seg selv dersom han ser det som hensiktsmessig. Også andre innsatte har ytret at de ønsker å "ta" Breivik dersom han skulle bli overført til den alminnelige delen av fengselet.

Ved et annet tilfelle forsøkte en annen innsatt å komme seg inn på avdelingen der Breivik sitter. Han skal ha banket på døra og ropt «jeg elsker landet mitt» og «barnemorder».

Sammenligned med Sjakalen 

I retten tok Breiviks advokat, Øystein Storrvik selv fram en tidligere menneskerettighetsdom som omhandlet terroristen Ilich Ramirez Sanches, bedre kjent som Carlos «Sjakalen».

Sanches ble i 1997 dømt for en rekke drap og terrorangrep, og soner livstid i fengsel i Frankrike. NRK har tidligere meldt at staten vil bruke Carlos som eksempel i denne saken. Den euopeiske menneskerettighetsdomstolen har tidligere konkludert med at utstrakt bruk av isolasjon i Carlos' tilfelle ikke innebar brudd på menneskerettighetene

Breiviks advokat mener Breiviks soningsforhold og Carlos' soningsforhold ikke kan sammenlignes.

– Sanches fikk mye mer besøk, blant annet av advokaten sin som han senere giftet seg med, argumenterte Storrvik. 

Nazihilsen i retten

Da den nå 37 år gamle massedrapsmannen fikk av seg håndjernene i den provisoriske rettssalen i gymsalen i Skien fengsel, valgte han å hilse retten med en nazihilsen.

Det var tydelig at Breivik ønsket å henvende seg til det tallrike pressekorpset så fort vaktene hadde tatt av ham håndjernene. Fengselsvaktene hindret han imidlertid i å nærme seg pressebenken.

I løpet av den første rettssaken har Breivik kun sittet sammen med sine forsvarere, og ikke sagt noen ting, bortsett fra at fra tid til annen rister på hodet under Statens foredrag. Breivik skal selv vitne i saken onsdag morgen.

Les også: Den viktigste kampen for menneskerettighetene i norske fengsler står helt andre steder enn gymsalen i Skien

Tirsdag er den første dagen i rettssaken, som skal vare til og med fredag.

Mer fra Dagsavisen