Innenriks

Sandberg inn i regjering – Sundtoft bytter departement

KOMMENTAR: Tida for friske soloutspill må være over for Per Sandberg. Nå blir livet lettere for Erna Solberg og Siv Jensen.

Bilde 1 av 2

NRK kuppet nyhetsbildet i dag tidlig med sjokkmeldingen om at Frps nestleder Per Sandberg skulle bli innvandringsminister med ansvar for hele asyl- og integreringsområdet. Utnevnelse av Sandberg til denne jobben ville ha vært en ren provokasjon mot samarbeidspartene KrF og Venstre. Per Sandberg representerer omtrent alt det KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande er mot. Sandbergs uhyrlige påstand om at KrFs asylpolitikk er en oppfordring til norsk ungdom om å verve seg som terrorister, er en av de sterkeste påstander framført av en norsk toppolitiker noen gang. KrF kommer aldri til å glemme det. Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) har riktig nok ikke mye til overs for justisminister Anders Anundsen (Frp) som styrer store deler av feltet i dag, men Per Sandberg ville ha vært ti ganger verre sett med deres øyne.

Samarbeidsavtalen ville ha vært i fare hvis NRK-meldingen hadde vært riktig. Det var den ikke. Sandberg skal inn i regjeringen, men på en annen post. Han blir trolig ny fiskeriminister, ifølge VG. Det er ikke akkurat toppjobben i regjeringen.

Per Sandberg som statsråd er et taktisk klokt trekk av statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Frispilleren fra Frps stortingsgruppe blir dermed fanget inn av et ansvarlig regjeringsnettverk. Tida for friske soloutspill må være over for hans vedkommende. Om Frp vil tjene noe på det, er et mer åpent spørsmål. Men at livet blir noe lettere for Erna Solberg og Siv Jensen når Per Sandberg får på seg statsråd-dressen, er hevet over tvil.

Det betyr ikke at Per Sandberg vil bli borte fra politikkens rampelys. Han vil bruke like mye tid som før på å pleie grasrota i Frp, som er Per Sandbergs maktbase.

Da Sandberg takket nei til en statsrådspost etter stortingsvalget og valgte den anonyme utenrikskomiteen som sitt sted å være i Stortinget, kunne det virke som et varsel om førtidspensjonering. Utenrikskomiteen var bare et skalkeskjul. Frps stortingsgruppe ga mer makt enn en statsrådstaburett for den frittalende nordtrønderen. Vi kommer garantert til å høre mer fra statsråd Per Sandberg enn fra andre statsråder i den blåblå regjeringen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Regjeringsendringen i dag er statsminister Erna Solbergs første forsøk på å blåse nytt liv i et stadig mer skrantende regjeringsprosjekt. Både under budsjettbehandlingen i fjor og under budsjettbehandlingen nå i høst, hang samarbeidsavtalen med KrF og Venstre i en tynn tråd.

Regjeringen har ikke vist betydelig gjennomføringskraft som statsminister Solberg gjorde seg til en sterk talsperson for før stortingsvalget i 2013. Solberg/Jensen-regjeringen står overfor store utfordringer med flyktningsituasjonen og stigende arbeidsledighet. Dessuten har regjeringen som mål å gjennomføre et grønt økonomisk skifte fra fossilbasert energi til fornybar energi. Statsministeren trenger dyktige folk på nøkkelposter for å få dette til.

Hun har ikke hatt det. Tida var derfor overmoden for utskiftinger. Statsminister Solberg og finansminister Siv Jensen har valgt å gå forsiktig fram. Antakelig er det fornuftig. Det kommer sjelden noe godt ut av regjeringsmassakre. Det ville være å innrømme at man har styrt med helt feil mannskap i to år. Nøkkelstatsråder, som finansminister, utenriksminister, helseminister, samferdselsminister og kommunalminister lå an til å forsette tirsdag ettermiddag.

Regjeringens julestjerne, sett med Frps øyne, landbruksminister Sylvi Listhaug, får et nytt departement. Hun skal samle hele asyl- og flyktningområdet under sin hatt. Lykkes hun på den nye posten, vil Listhaug være å regne med den dagen Frp skal ha ny leder etter Siv Jensen.

Blekket på Paris-avtalen hadde knapt rukket å bli tørt før klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) ble flyttet til et annet departement. Det er en pussig forflytting. Paris-avtalen er en internasjonal suksess. Sundtofts innsats i Paris framholdes som konstruktiv og god.

Sundtoft har i to år vært anonym og en lite markert klimaminister. I Paris slo hun ut i full blomst. Belønningen er å bli flyttet ut av sitt kontor. Det hadde vært enklere å forstå forflyttingen hvis hun ble byttet ut med en markant politiker. Den anonyme europaministeren Vidar Helgesen (H) fra Statsministerens kontor som tar over, er ikke det for å si det slik.

LES OGSÅ: Her er alle spekulasjonene

Carl I. Hagens tidligere kronprins, Terje Søviknes, skal være på vei tilbake. Han ble i sin tid fjernet fra ledelsen etter en sex-skandale. Som mangeårig ordfører i Os har han nå sonet ferdig.

Det er ikke mange som vil beklage at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ut av rekka går. Han har vært en ubetydelig statsråd på et betydelig område.

I kulturlivet vil det ikke bli felt mange tårer over at kulturminister Thorhild Widvey (H) må gå. Hun burde aldri ha kommet.