Innenriks

Ny avtaletekst klar i morgen

Klimaminister Tine Sundtoft er forberedt på bråk i Paris.

PARIS (Dagsavisen): I morgen tidlig vil det franske vertskapet legge frem et utkast til en ny klimaavtale i Paris.

Norges klima- og miljøminister, Tine Sundtoft, er med på arbeidet med å lande en ny forhandlingstekst. Hun er forbedret på at det blir stormfullt på konferansesenteret Le Bourget onsdag.

– Ja, det kommer til å bli mye støy med den reviderte teksten. Vi ministre, som har ledet arbeidet, vil få kjeft for at tekstene ikke er bra nok, ikke godt nok balansert og at den er uten tydelige opsjoner. Men jeg vil si at vi må «keep calm» og ha gode never. Jeg har tro på at dette vil lykkes, sier hun.

Hun mener teksten vil gi en god pekepinn på hvor forhandlingene vil lande til slutt.

– Det blir en spennende dag i morgen. Jeg tror vi i morgen først vil se konturene av hvor COP21 vil konkludere, sier Sundtoft.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Intens jobb

Det franske vertskapet har delt inn arbeidet med avtalen i fire arbeidsgrupper: Differensiering/tilpasning, finansiering og teknologi, klimatiltak for 2020, samt de langsiktige målene.

Den siste gruppen har Sundtoft ledet sammen med St. Lucias miljø- og energiminister, James Fletcher.

Sundtoft kunne tirsdag fortelle at hun og kollega Fletcher i går jobbet intens med å snakke med i alt 13 ulike forhandlingsgrupper. Målet var å få frem bevegelse i landenes synspunkter på blant annet spørsmål om avtalen skal henvise til et mål om ikke høyere temperaturøkning enn 2 grader eller 1,5 grader, hvordan man skal oppdatere og revidere lands utslippsmål, og om hvorvidt det langsiktige målet skal tidsbestemmes. Norge har tidligere argumentert for et mål om en klimanøytral verden innen 2050.

I dag har Sundtoft og Fletcher hatt flere møter, og møteaktiviteten fortsetter utover ettermiddagen.

Her er det grader av uenighet, kommenterer Sundtoft.

LES OGSÅ: Tine Sundtofts klimasko får oppmerksomhet i Paris

Møtes i kveld

Lederne av alle arbeidsgruppene skal i kveld møte det franske vertsskapet som ledes av Laurent Fabius, i det som kalles «Pariskomiteen». Her skal arbeidsgruppene melde tilbake på arbeidet de har gjort, og målet er å utarbeide en en ny avtaletekst basert på dette.

Nå ser vi et klart mandat til å være med på den nye teksten. I ettermiddag skal vi forsøke å pushe partene litt mer for å finne mulige landdingssoner så vi har best mulig utgangspunkt for å skrive tekst i kveld og i natt, sier Sundtoft.

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen