Tine Sundtoft skor seg på klimakonferansen. FOTO: Reuters/Stephane Mahe

Tine Sundtofts klimasko får oppmerksomhet i Paris

– Dette er et et bevisst skovalg, forteller Norges klima- og miljøminister.

 

Av David Stenerud, Kristin Fredriksen og Dag Høie

I helgen ble det kjent at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skal lede forhandlinger i Paris om ambisjoner i den nye klimaavtalen.

Det har gitt endel internasjonal oppmerksomhet til Norge under det pågående klimatoppmøtet, selv om det vil være en overdrivelse å hevde at Norge og Tine Sundtoft har satt seg helt i førersetet for framdriften under møtet som har som mål å vedta en ny internasjonal avtale om kutt i CO2-utslipp fra 2020.

LES OGSÅ: Sundtoft skal lede klimaforhandlinger

Eneste «boots-minister»

I helgen oppnådde imidlertid vår klimaminister å få oppmerksomhet for noe som har lite med klima (men litt med Paris) å gjøre: skoene.

Reuters, et av verdens største nyhets- og bildebyråer, valgte nemlig å fotografere Sundtofts boots, og sendte bildet ut i verden med den litesigende følgeteksten «Shoes of Tine Sundtoft, Minister for Climate and Environment of Norway, is pictured during the World Climate Change Conference 2015 (COP21) at Le Bourget, near Paris, France». Ingen andre ministere har blitt gjenstand for slik oppmerksomhet fra Reuters under klimakonferansen så langt.

LES OGSÅ: Norge er verre på klima enn kullverstinger

Sundtoft: – Icebreaker

– Det er et bevisst valg av skotøy, sier Tine Sundtoft via SMS til Dagsavisen.

Hun forklarer:

– Jeg er ikke redd for å vise at jeg kan gi folk et tupp bak om det trengs. Dessuten er det en fin icebreaker når jeg møter ministre. Og de gir god energi – og man må ha godt skotøy i all korridorgåingen.

– Mer stil enn mote

Dagsavisens motejournalist Sissel Hoffengh mener boots er et oppsiktsvekkende skovalg for en minister under et klimatoppmøte, og har ingen tro på at det ikke er gjennomtenkt.

– Westernboots med brodert lær, med buksene puttet oppi... Dette er et statement, sier Hoffengh.

– Er det noe i motebildet akkurat nå som tilsier at klimaministeren skulle velge westernboots?

– Nei, det er det ikke, men det er noe med boots som er eternal, omtrent som jeans. Det er mer stil enn mote.