Innenriks

– Brann i planlagt asylmottak var påsatt

Hotell Lune Huler i Lindås kommune nord for Bergen skulle brukes som midlertidig asylmottak. Natt til i går brant det ned til grunnen. – Brannen er påsatt, mener politiet.

Et planlagt asylmottak i Lindås kommune brant ned natt til i går. Brannen var påsatt, mener politiet. FOTO: GUNN BERIT WIIK BERG/STRILEN/ NTB SCANPIX

Av Stian Johnsen og Christoffert Kjos Gabrielsen

– Lune Huler består av to bygninger. Bygningen som inneholdt kjøkken og matsal, er nedbrent. Den andre bygningen, hvor det er soverom, er også forsøkt påtent, sier regionallensmann Kjell Idar Vangberg i Nordhordland til Dagbladet.

Vangberg sier ifølge avisen at alt tyder på at brannene er påsatt. Ingen er pågrepet i forbindelse med saken.

Kriminalteknikere fra Bergen bisto i går i etterforskningen på brannstedet og skal ha sikret spor etter den eller de som tente på stedet. Arbeidet på branntomta fortsetter i dag.

Det var to personer inne i hotellet da det begynte å brenne, men begge kom seg ut uskadd.

LES OGSÅ: Frykter brann i asylmottak

Hørte et smell

17 år gamle Damian Przewoznik bor like i nærheten av hotellet, og var den første som oppdaget brannen.

– Jeg satt ute med kameraten min da jeg hørte et enormt smell, sier han til Bergensavisen.

– Jeg så flammer og røyk fra hotellet. Så kom et nytt smell. Jeg har aldri hørt noe lignende, legger han til.

Politiet opplyser at det er observert en bil i området, men at det ikke er avklart om den har noe med brannen å gjøre. Ifølge Bergens Tidende ønsker politiet tips om bilen.

– Vi er interessert i informasjon om denne bilen. Vi etterlyser både dem som var i bilen, og de som kan ha sett den. Det kan være noen har sett noe som kan være av interesse for oss, sier operasjonsleder Arve Samsonsen i Hordaland politidistrikt.

– Vi er også svært interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe i forkant av brannen, sier han til VG.

LES OGSÅ: Derfor vil ikke kapitalistene drive asylmottak

Skulle bli asylmottak

Hotelleier Jenfrid Stellberg ble vekket av politiet med den triste beskjeden, skriver VG. Hun sier at hun virkelig ikke håper at brannen er påsatt.

– Folk her har vært så positive til tiltaket helt fra starten, så jeg kan ikke forstå om noen har gjort dette med vilje, sier hun.

Stellberg innrømmer at tankene går til Sverige, hvor flere lignende branner har skjedd på mottak, hvor det har vist seg at det var påtent.

– Jeg skal uansett fortsette å jobbe for at det blir et asylmottak her for mindreårige, sier hun.

Brannen ble meldt klokken 2.20. Klokken 3.47 opplyste 110-sentralen i Hordaland at de hadde kontroll. (NTB)

LES OGSÅ: – Ingen andre kunne bodd her