Innenriks

Fredsnasjon og våpenlanger

KOMMENTAR: «Selg, selg, selg!» sa Forsvaret. Ut forsvant motortorpedobåter til Nigeria, beltevogner til Sudan og to jagerfly til en steinrik amerikaner.

Kontreadmiral Ketil Olsen (f.v.), sjef i Organisasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen og Suzanne Malmberg Amundsen, sjef i planavdeling i Forsvarets logistikkorganisasjon under Kontroll- og konstitusjonskomiteens høring Stortinget om salg av militært materiell til bl.a. Nigeria, Eritrea og Sudan. FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN/NTB SCANPIX

Den er stor, Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern. Men er den så stor at en delegasjon nigerianere med blant andre flåtesjefen til krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kan tråkke rundt mens det pågår salg av forsvarsmateriell, uten at noen i Sjøforsvaret kobler det til salgene?

Njaa, joo, kaanskje? Det er inntrykket etter dag én, runde to, i Stortingets høringer om salg av utrangert militært materiell fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). En lang rekke skandaler kunne utgjort dreieboka til en film eller skissen til en krim som du trolig ville stemplet som «for vill til å være sann». Dessverre er den ikke det.

En foreløpig oppsummering, brakt til norsk offentlighet i fjor og i år gjennom en lang rekke imponerende artikler i Dagbladet, viser at 13 norske marinefartøy er solgt til paramilitære grupper. Blant kjøperne finnes den nevnte krigsherren, regimene i Nigeria og i Kamerun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Andre kjøpere av norsk militært materiell er Afrikas største private våpenhandler og en amerikansk eks-general som trengte skip til borgerkrigen i Libya. Norske militære lastebiler er solgt til Eritrea, stikk i strid med FNs våpenembargo. Vi underminerer altså ikke bare lov og orden i vårt eget land, men bidrar til å øke ufreden globalt.

30 beltevogner, blant annet brukt av Kongens garde, går nå i tjeneste i krigsherjede Sudan. Norge ble brukt som transittland fordi reglene her var mindre strenge enn reglene i Storbritannia. To briter er dømt til fengsel i den saken.

To F-5 jagerfly, med samme farge og kjennetegn de hadde i tjeneste for Norge, står på flystripa til den amerikanske multimilliardæren Ross Perot jr. Han kjøpte dem for en brøkdel av prisen som tidligere var avtalt, via selskapet NGL. Ingen i Forsvaret har spurt hva de skal brukes til. NGL er ikke børsnotert, har ingen hjemmeside, og er ikke å finne i bransjeregistre. «Basert på tilgjengelig informasjon (...) ser det ut til at selskapets eneste formål har vært å kjøpe og eie de aktuelle jagerflyene», skriver Forsvarets internrevisjon. Nå er hele suppa overlevert til Økokrim.

LES OGSÅ: – Kan alltid havne hos banditter

Det var saker som dette eksportregelverket og eksportkontrollen i UD skulle være garantist mot. I fjor ble eksportkontrollen strengere. Nå kan ikke lenger militært utstyr selges som sivilt, selv om det blir malt om og våpensystemer blir plukket fra hverandre. Tanken nå er «en gang militært, alltid militært».

Utenfra må dette se ille ut. Lille, steinrike, fredelige Norge. Trygt forankret med NATO-medlemskap, men utenfor EU, så vi kan fly rundt og være fredsmegler i blodige konflikter. Hvert år inviterer vi verden til oss når ved utdelingen av Nobels fredspris. Samtidig sitter menn og kvinner med stjerner og striper og pusher utrangert militærmateriell. De flinkeste får ros. Som den nå korrupsjonssiktede, tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum, som håndterte salg av MTB-ene til Vest-Afrika. «Du må gratulere de to utrettelige herrene så mye. Sånne folk trenger Forsvaret!», skrev ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard til en overordnet i mai 2012 da salget var et faktum. Ekspedisjonssjefen ville informere daværende statsråd Espen Barth Eide (Ap).

Nettopp dét er nok noe av grunnen til at sakene ikke har fått politiske konsekvenser. De sterkt kritikkverdige salgene, noen av dem trolig lovbrudd, har foregått under ulike regjeringer. Det gjør det vanskeligere for opposisjonen å gå på statsrådjakt. Saken er kompleks, og man får inntrykk av at det er et helt system som svikter. «Alle» regner med at «noen andre» har kontroll.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har ikke kontroll. Stadig nye skandaler avdekkes, og hun har innrømmet at det har vært vanskelig, selv for henne, å få ut informasjon. Det sier altså statsråden om sitt eget departement. Gjett hvem som er ansvarlig for å gjøre noe med det.

LES OGSÅ: Solhjell: Dette er en skandale

Stemmene utenfra Forsvaret omtaler en lukket kultur som preges av å beskytte seg selv. Erik Bekkevold i Bekkevold Defence og Morten Larsos i Norsk Megling & Auksjon (NMA) som begge driver i den lukrative businessen «megling og salg av militærmateriell», hevdet i går ettermiddag at de gjentatte ganger har varslet om uregelmessigheter eller mistanker. Har de rett i sine beskrivelser, er de ikke tatt på alvor, for å si det forsiktig.

Østens tre vise aper framstår som beskrivende for mange som stilte i høringen torsdag og i går. Figurene er et kjent motiv i japansk kunst, som «ikke vil se noe (ondt), ikke høre noe (ondt), ikke si noe (ondt)». Det er å håpe at en så massiv amnesi ikke preger Forsvaret og Forsvarsdepartementet ellers i deres virke.

KOMMENTAR: Helt ute av kontroll