Innenriks

Lærer asylsøkere norsk på rekordtid

Fahad Abby (21) lærte syriske Yaman (14) norsk på 20 dager. Nå vil han og andre unge med og uten minoritetsbakgrunn undervise på asylmottak. – Uten norsk, ingen integrering, sier Abby.

– Språk er det første steget i integreringen og nøkkelen til all kommunikasjon, sier Fahad Abby. FOTO: ARNE OVE BERGO

21-åringen er født og oppvokst på Hovseter i Oslos og har nettopp avtjent militærtjenesten. For å hjelpe asylsøkere har han sluttet på skolen og er frivillig nattevakt ved Politiets utlendingsenhet (PU) og Best Western Hotell på Tøyen i Oslo. Hovedoppgave: Å undervise asylsøkere i norsk.

Se Yaman snakke norsk etter to uker her! (TV 2)

Nylig startet Abby og idealistiske studenter med bakgrunn i nattevaktene på Tøyen gruppa «Integrér flyktninger». Facebook-gruppa har etter få dager 163 medlemmer.

– Det beste er at du ikke trenger å være utdannet pedagog for å lære bort norsk, det eneste du trenger å er å være interessert i å lære bort og i å integrere, sier Abby.

– Språk er nøkkelen til all kommunikasjon. Det forebygger også radikalisering og utenforskap. Jeg er sikker på at alle kommuner har innbyggere som gjerne vil lære bort. Dem skal vi greie å få kontakt med, det lover jeg. Facebook er overalt, sier han.

LES OGSÅ: – Norskopplæring får innvandrere raskere i arbeid

«La meg teste!»

– Mange påstår at flyktninger ikke greier å integrere seg. «La meg teste det de sier», tenkte jeg. På Tøyen møtte jeg lille Yaman Kafarnawi og andre asylsøkere som pent ba om jeg kunne lære dem norsk mens de ventet på å registrere seg. De gjorde utrolige framskritt hver eneste dag, sier Fahad Abby.

Han ga Yaman mye lekser, praksis og tok turer rundt i byen for at han skulle få bruke det han hadde lært. Yaman fikk kun lov til å snakke norsk hvis han lurte på noe.

På Tøyen har Abby brukt en lærebok i norsk og arabisk til å undervise. Nå får han hjelp av en lærer på Hellerud videregående med å lage et norskopplegg. Oppfølging kan skje på mottak, på telefon, e-post, chat og Skype.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må utnytte lærerlysten

– Vi må utnytte lærerlysten og iveren asylsøkerne har i ventetida. Vi kan ikke la dem sitte tre til fem år på mottak uten å skjønne noe av det norske systemet, kulturen, verdiene og tradisjonene – og så forvente at de skal bidra. De må få lov til å komme i gang med skole og arbeid så fort som mulig, sier Abby.

Yaman Kafarnawi (14), hans lillesøster, lillebror og mamma bor nå på et mottak i Stokke i Vestfold. Pappa og storebror flyktet i forveien og bor i Larvik.

– Yaman kjeder seg, ingen lærer ham norsk eller utfordrer ham. Snart drar jeg ned med en PC, bøker og det han måtte trenge for å få en god start. Han har planer om å bli lege og fortjener å blomstre i Norge, sier Abby.

LES OGSÅ: Flyktninger stues sammen i kjeller på Tøyen